Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Haarlem viert 1 juli Keti Koti met gratis toegankelijk evenement in Frans Hals Museum

Haarlem viert 1 juli Keti Koti met gratis toegankelijk evenement in Frans Hals Museum

Haarlem herdenkt zaterdag 1 juli de slachtoffers en viert tegelijkertijd de afschaffing van de slavernij. Daarom organiseren Stichting Keti Koti Haarlem en het Frans Hals Museum die dag Keti Koti Haarlem: een gratis toegankelijk evenement met muziek, workshops, hapjes en uitwisseling in het museum.

Ook voegt het Frans Hals Museum vanaf 1 juli extra informatie toe aan de vaste collectiepresentatie. Daarmee ontdekken bezoekers met speciale tekstbordjes en rondleidingen de kunst van de stad vanuit de blik van slavernij en de ongelijke machtsverhoudingen van het Nederlandse koloniale systeem.

Kolonialisme en slavernij

Het Frans Hals Museum heeft veel werken uit de periode vanaf 1600, toen de grondslagen van het Nederlandse koloniale rijk werden gelegd. 

Samen met Stichting Keti Koti Haarlem en Ineke Mok en Dineke Stam, onderzoekers en schrijvers van het onlangs gepubliceerde boek Haarlemmers en de slavernij, kijkt het Frans Hals Museum met een andere blik naar de collectie. 

Tastbare herinneringen aan een pijnlijk verleden uitgelicht
Het Frans Hals Museum toont kunstwerken die onderdeel zijn van koloniale geschiedenis in Nederland en Haarlem. Dit zijn tastbare herinneringen aan een pijnlijk verleden waar het museum in dit project bij wil stilstaan. 

Daarom kunnen bezoekers van 1 juli tot en met 3 september bij zo’n twaalf kunstwerken en objecten die een link hebben met slavernij of het koloniaal verleden meer ontdekken over deze geschiedenis, die tot op de dag van vandaag doorwerkt in de samenleving. Ook kunnen bezoekers iedere zondag in gesprek met speciaal getrainde museumdocenten over dit onderwerp tijdens een interactief Verhaal op zaal. Meer informatie: franshalsmuseum.nl/sporenvanslavernij

Keti Koti Haarlem op 1 juli
De Keti Koti herdenking en viering vindt plaats in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62 in Haarlem, op 1 juli van 16.00 – 20.00 uur (inloop vanaf 15.00 uur) met sprekers, waaronder burgemeester Jos Wienen, een ceremonie, muziek, workshops, verhalenvertellers en met hapjes en drankjes. De toegang is gratis. Meer informatie over het programma volgt binnenkort op www.franshalsmuseum.nl/ketikoti.