Om verder inhoud te geven aan haar ‘groen’ beleid, heeft Grassalco de eerste stappen gezet om enkele van haar operaties te draaien op zonne-energie.
Vrijdag is er een overeenkomst gesloten met CleanTech Suriname. Met deze duurzame vorm van energie-voorziening zal jaarlijks ongeveer SRD 2.6 miljoen worden bespaard. Elk jaar zal ook een miljoen kilogram minder uitstoot van Co2 gassen plaatsvinden.
De overeenkomst is ondertekend door President-Directeur van het Staatsmijnbouwbedrijf, Sergio Akiemboto en directeur Rasmus Polanen namens CleanTech Suriname NV (CTS) in het hoofdkantoor van Grassalco aan de Sir Winston Churchillweg.
Opdracht
De elektriciteit op de goud- en steenslagoperatie van het Staatsmijnbouwbedrijf wordt opgewekt door diesel-generatoren. Op het hoofdkantoor en andere operaties wordt elektriciteit van de EBS gebruikt.
Totaal kost de energierekening (hoofdkantoor, afdeling Commerciёle zaken en InvitroPlant Grassalco) het bedrijf jaarlijks SRD230.000,-. Per jaar wordt alleen aan diesel ruim SRD10 miljoen uitgegeven.
CTS heeft als opdracht een gedetailleerde haalbaarheidsstudie uit te voeren voor een hybride zonne-energiecentrale voor de goudoperatie en voor een dakopstelling op het hoofdkantoor.
Het bedrijf zal verder financieringsmodaliteiten voor dit project uitwerken en haar kennis ter beschikking stellen op het gebied van solar energie.
Akiemboto is verheugd met de samenwerking. Hij onderstreept dat in het kader van duurzaam ondernemen het gebruik van hernieuwbare energie niet meer weg te denken is. “Tegenwoordig zijn er zelfs fondsen beschikbaar voor investeringen als bedrijven kunnen aantonen dat ze ‘groen’ opereren.”
De directeur van Grassalco verwacht dat CTS op basis van haar deskundigheid en ervaring een gedegen haalbaarheidsstudie zal doen, zodat een snel besluit kan volgen over het project.
CTS is een Surinaams bedrijf dat zich toelegt op het ontwikkelen van duurzame energieoplossingen. Zij wil Suriname op alle niveaus ondersteunen in de wereldwijde energietransitie. Polanen typeert de samenwerking, afgaande van de huidige inzet van het Staatsmijnbouwbedrijf om op een duurzame manier te werken, als “inspirerend”.
“In de mijnbouw wordt zelden zoveel tijd, energie en geld gestoken om op een ‘groene’ manier te werk te gaan”, stelt hij. Hij heeft in de voorbereidingsfase de partner ervaren als een “professionele organisatie” met heel veel operationele kennis en ervaring. “Samen hebben wij de doelen vastgesteld en onze diensten daarop afgestemd.”
Polanen zegt dat nu een traject ingaat waarbij zijn bedrijf samen met de engineers van Grassalco gaat onderzoeken hoe op de verschillende mijnbouwsites de energievoorziening betrouwbaar gemaakt en gestabiliseerd kan worden. Daarnaast zal het gebruik van diesel en alle problemen die dat met zich meebrengt, “aanzienlijk terug gebracht worden.
Hij is enthousiast om met Grassalco het project uit te voeren. ‘Wij zullen met deze samenwerking aantonen dat ook mijnbouw op een verantwoorde en duurzame manier kan, zonder dat dit de businesscase negatief beïnvloedt. Sterker nog, met de oplossingen van CleanTech Suriname kunnen operaties niet alleen verduurzamen, maar ook significante kostenbesparing realiseren’.
Het bericht Haalbaarheidsstudie om operaties Grassalco te draaien op zonne-energie verscheen eerst op GFC Nieuws.