Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Groep SWM-arbeiders officieel met ontslag na verloren rechtszaak

Groep SWM-arbeiders officieel met ontslag na verloren rechtszaak

Een groep arbeiders die eerder door de directie van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) was thuis gezet is nu officieel ontslagen. Dit meldt de groep aan Suriname Herald. De Surinaamse Waterleiding Werknemers Organisatie (SWWO) had een rechtszaak aangespannen tegen de SWM-directie, omdat zij weigerde het ontslag van een deel van de arbeiders terug te draaien.

De groep heeft vernomen dat de rechter hen niet in het gelijk heeft gesteld en dat ze niet mogen terugkeren naar hun werk. “We hebben aan het begin van deze week officieel vernomen dat we ontslagen zijn. Dit heeft de bond van de rechter te horen gekregen,” geven de teleurgestelde arbeiders aan. Hoewel er nog geen vonnis is, is de uitspraak al gedaan door de rechter, voegen de arbeiders eraan toe.

Ze betreuren het feit dat ze nu zonder baan zitten. “In deze moeilijke tijd, zonder werk te zitten, is erg zwaar. We hebben jarenlang onze krachten gegeven op deze plek. Sinds de directie ons heeft weggestuurd, zijn we al maanden niet meer betaald. We hebben gezinnen die we moeten onderhouden, dit is ondraaglijk. Het lijkt erop alsof we geen rechten meer hebben in dit land,” merken de arbeiders op.
Volgens de medewerkers zijn ze zonder waarschuwing ontslagen.

“We meldden ons maandag op het werk aan en werden onmiddellijk onderworpen aan een drug- en alcoholtest door de Human Resource Manager (HRM) van het bedrijf, zonder enige voorafgaande kennisgeving. Volgens de HRM waren de testresultaten positief, en daarom zijn we per direct ontslagen. We laten het hier niet bij zitten. We zullen blijven vechten voor onze belangen,” vertellen de ontslagen arbeiders.

Na hun ontslag hebben de arbeiders zich aangemeld bij de Juridische afdeling van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Deze afdeling heeft bezwaar gemaakt tegen het ontslag van de arbeiders en de directie gedwongen om het ontslag te rechtvaardigen.

Dit komt doordat het argument dat door SWM werd aangedragen als onvoldoende werd beschouwd om het ontslag te rechtvaardigen. Daarnaast heeft de Arbeidsinspectie bezwaar gemaakt, omdat uit beschikbare informatie blijkt dat de SWM-directie niet heeft gehandeld volgens de vastgestelde richtlijnen van het beleid voor een alcohol- en drugsvrije werkomgeving. Ook is er niet voldaan aan de collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Voorzitter van de SWWO, Tannis Renfurm, was niet bereikbaar voor commentaar.