Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Groep bekende schrijvers klaagt bedrijf achter ChatGPT aan om gebruik teksten

Groep bekende schrijvers klaagt bedrijf achter ChatGPT aan om gebruik teksten

Een groep Amerikaanse auteurs klaagt OpenAI aan. Zij zeggen dat het bedrijf achter ChatGPT hun werk onrechtmatig gebruikt om de AI-chatbot te trainen. Bekende schrijvers hebben zich bij deze groep gevoegd, onder wie Game of Thrones-auteur George R.R. Martin.

Ook vrezen de auteurs dat ze mogelijk worden vervangen door kunstmatige-intelligentiesystemen als ChatGPT.

Volgens Mary Rasenberger, de topvrouw van belangenvereniging The Authors Guild, moeten schrijvers controle hebben over of en hoe hun werk wordt gebruikt door generatieve AI. “Om onze literatuur te behouden.”

Systemen als ChatGPT worden getraind met datasets. Daarbij worden volgens de auteurs ook teksten uit hun boeken gebruikt. Die komen van websites waar hun werk illegaal op staat. Volgens de auteurs genereert ChatGPT kloppende samenvattingen van hun boeken wanneer een gebruiker daarom vraagt. Dat zou betekenen dat die teksten in de database van de chatbot staan.

OpenAI reageerde niet op een verzoek om een reactie van persbureau Reuters. Eerder zeiden OpenAI en andere bedrijven met AI-toepassingen dat ze zich aan Amerikaanse wetgeving over auteursrechten houden.