Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Grassalco haalt vanwege onveilige situatie medewerkers weg bij Maripaston

Grassalco haalt vanwege onveilige situatie medewerkers weg bij Maripaston

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De directie van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco heeft zaterdag per direct werknemers uit de goudmijn en concessie te Maripaston teruggetrokken. Er ontstond een grimmige en onveilige situatie nadat enkele boze bewoners van het inheemse dorp Pikin Saron de mijn ondanks pogingen van de security van het bedrijf om hen tegen te houden waren binnengedrongen.

Dit gebeurde nadat illegale goudzoekers die enkele dagen terug reeds waren verwijderd waren teruggekeerd. De inheemsen stellen zich op het standpunt dat als andere illegalen worden toegelaten of gedoogd zij ook het recht hebben goudwinningsactiviteiten op de concessie te ontplooien. De teruggekeerde illegale goudzoekers beweren toestemming te hebben van vicepresident Ronnie Brunswijk om in het gebied naar goud te zoeken en dat de security en leiding van Grassalco hen niets kan maken.

“Alle werkzaamheden te Maripaston zijn gestopt vanwege de onveilige situatie. Het werken wordt ons onmogelijk gemaakt”

Grassalco medewerker

De Grassalco-arbeiders worden geïntimideerd. Zo verneemt de Ware Tijd van verschillende doorgaans goed ingevoerde bronnen en medewerkers van Grassalco. Vanwege de grimmigheid van de situatie en mogelijke betrokkenheid van de vicepresident en eventuele rancuneuze maatregelen wensen de Grassalco-werknemers en andere bronnen niet bij naam genoemd te worden.

Diverse pogingen van de krant om telefonisch contact te maken met de leiding van Grassalco bleven vruchteloos. Ook de vicepresident en de directeur Volkscommunicatie tevens woordvoerder van de vicepresident, Humphrey Dundas, hebben niet gereageerd op vragen van dWT.

Op videobeelden die de dWT-redactie te zien kreeg probeert de bewaking van de mijn de bewoners van Pikin Saron te bewegen het gebied niet te betreden maar onder het uiten van bedreigingen en verwensingen drongen de dorpelingen langs de bewakers. Onder hen waren ook enkele vrouwen.

Van een bron wordt vernomen dat de inheemsen zijn opgehitst door de schoonzoon van een bekende politicus die illegaal in het gebied opereerde en enkele weken geleden door de security van Grassalco werd verwijderd.

Kapitein Clarisse Moera-Awalie, dorpshoofd van Pikin Saron, bevestigt dat een aantal dorpelingen in de concessie zijn binnengedrongen. Het ging echter niet om een bezettingsactie, meent ze. Aangegeven wordt dat nadat vernomen was dat derden tot de mijn waren toegelaten om naar goud te zoeken een groepje dorpelingen besloot er naartoe te gaan om zich persoonlijk ervan te vergewissen of dit op waarheid berustte.

“Ze vonden het oneerlijk dat anderen werden toegestaan en wilden zelf gaan kijken in het gebied wat daar gebeurt. Ze zijn geweest en hebben gezien en het dorpsbestuur gevraagd om in onderhandeling te treden met Grassalco zodat ook zij daar mogen gaan werken”, stelt de kapitein. Moera-Awalie voert aan dat er geen werk in het gebied is en zien de bewoners goudwinning als een van de weinige mogelijkheden om aan inkomsten te komen.

Meer dan een week geleden had het dorpsbestuur een ontmoeting met de afdeling Community Relations van Grassalco en was afgesproken dat een ontmoeting met de directeur gearrangeerd zou worden om zaken te bespreken. Bewoners hebben echter het gevoel dat het dorpsbestuur aan het lijntje wordt gehouden.

De kapitein zegt dat Pikin Saron al geruime tijd aandacht vraagt voor de situatie. De concessie van Grassalco is in het gemeenschapsbos van het dorp zonder dat daarvoor enige compensatie aan de gemeenschap is gegeven. Moera-Awalie zegt intussen te zijn geïnformeerd dat het dorpsbestuur binnenkort wordt uitgenodigd om om de tafel te gaan met de Grassalco-top. “Daarop wachten we”, zegt ze.

“Alle werkzaamheden te Maripaston zijn gestopt vanwege de onveilige situatie. Het werken wordt ons onmogelijk gemaakt. Ons onderzoeks- en exploratie programma wordt in de war gegooid. Precies waar de mijn moet komen zijn de illegalen bezig. Als dit met toestemming van de vp gebeurt kunnen we eigenlijk niets doen. We kunnen niet meer werken. Alleen de president kan hier nog ingrijpen. Hij moet optreden”, zegt een Grassalco-medewerkers.

Hij voegt eraan toe dat enige tijd geleden werd ingebroken te Royal Hill een man via het dak had ingebroken in de gold room en twee emmers concentraat waarin goud zit had gestolen. Hierover werd aangifte bij de politie gedaan en werden camerabeelden van de inbraak en de naam van de verdachte doorgegeven. “Er is kennelijk geen onderzoek gedaan door de politie, want de man loopt nog rond, was weer daar en uitte ook nog bedreigingen”, zegt een medewerker van het bedrijf.

Op de plek waar een ingehuurd bedrijf dat assisteert bij de exploratie werkzaamheden zijn alle geplaatste markeringen en piketten weggehaald door de illegale gouddelvers. “Het werk is compleet in de war gegooid en kunnen we weer van vooraf aan beginnen”, verzucht een Grassalco-medewerker. De illegalen zouden naar verluidt graafmachines en ander zwaar materieel van het extern bedrijf hebben ingezet om de markeringen omver te storen.

Naar de Ware Tijd verneemt zijn de exploraties te Maripaston zeer succesvol geweest en stond het bedrijf op het punt om een goudraffinaderij aan te schaffen om tot exploitatie over te gaan. Of dit nog doorgaat is vooralsnog onduidelijk. De Grassalco-directie schijnt niet bereid te zijn die investering te plegen als de regering de rust en veiligheid op haar concessie niet kan garanderen.

Bij het aantreden van de regering-Santokhi zijn de militairen die door het Nationaal Leger ter beschikking waren gesteld om de concessie te helpen bewaken en beveiligen teruggeroepen door de nieuwe minister van Defensie.