Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Goudwinning stopgezet door gebruik cyanide

Goudwinning stopgezet door gebruik cyanide

‘Het verbaast mij dat dit middel weer wordt gebruikt’

door Samuel Wens

BROKOPONDO — De werkzaamheden van Chinese gouddelvers, die vermoedelijk met het zeer giftige cyanide aan het mijnen waren rond het stuwmeer in de omgeving van Ston eiland, zijn per direct stop gezet door de Commissie Ordening Goudsector (OGS). Het water in het stuwmeer in de directe werkomgeving waar de gouddelvers werkten, heeft een blauwe kleur en er zijn veel dode vissen aangetroffen. Er zijn watermonsters naar Paramaribo gestuurd voor onderzoek. De gouddelvers hebben intussen in opdracht van OGS het gebied ontruimd. Vermoedelijk dezelfde groep is eerder vanwege haar mijnactiviteiten met de giftige stof op andere locaties, zoals Drepada en New Mount verwijderd.

Water vergiftigd

Ondernemer Johannes Weewee en Jolanda Leidsman, voorzitter van Stichting Tu Mauw, voor ontwikkeling van Brownsweg maken zich grote zorgen over de mijnactiviteiten met cyanide. “Het water van het stuwmeer wordt in Brownsweg en Nieuw Koffiekamp, met meer dan vijfduizend inwoners, in de huishouding gebruikt en hierdoor loopt hun gezondheid gevaar”, zegt Leidsman.

“De werklocaties werden onklaar gemaakt, want er mag niet met cyanide worden gewerkt. Het verbaast mij dat nu weer dit middel wordt gebruikt”

Erlan Sleur, milieuactivist

Weewee is eigenaar van een vakantieoord op Ston eiland met dertien luxe bungalows op twee kilometer verwijderd van de plaats waar de Chinezen aan het mijnen waren. De ondernemer zegt al zeventien jaar bezig te zijn en tonnen Amerikaanse dollars te hebben geïnvesteerd in zijn bedrijf. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat trucks met het voor de Chinezen bestemde cyanide ongehinderd uit Paramaribo kunnen vertrekken naar het achterland. “Het is goed dat de OGS, de vernietigers van de biodiversiteit aanpakt.”

Oriëntatie

Erlan Sleur, milieuactivist en voorzitter van ProBios, onderschrijft de vrees voor gevaar voor binnenlandbewoners. “Er wordt op tientallen locaties in het binnenland met deze zeer gevaarlijke stof goud gemijnd.” Hij voegt er aan toe dat hij al in 2020 had gezegd dat in Sarakreek, Nieuw Koffie Kamp en Kwakoegron met gebruik van cyanide goud wordt gewonnen. In oktober van dat jaar was hij met een filmploeg van de Nederlandse omroep NOS naar het goudwinningsgebied te Brownsberg gegaan om zich ervan te overtuigen. 

Instanties uit Paramaribo, waaronder milieuorganisatie Nimos, hadden volgens Sleur na eigen oriëntatie vastgesteld dat het inderdaad om cyanide gaat. “De werklocaties werden onklaar gemaakt, want er mag niet met cyanide worden gewerkt. Het verbaast mij dat nu weer dit middel wordt gebruikt.”

Belofte niet nagekomen

Vier maanden geleden, begeleidde de milieuactivist een filmploeg van de Nederlandse tv-zender RTL naar Nieuw Koffiekamp, om zelf te zien dat de Chinezen cyanide gebruiken. “Ik hecht geen geloof meer aan de overheid, want het is overduidelijk dat zij een spelletje speelt. Zodra er aandacht komt voor deze misstand, doet ze alsof ze het probleem zal aanpakken.”

Als cyanide terecht komt in oppervlakte- en grondwater is dat schadelijk voor mens, dier en omgeving. De milieuactivist zegt met toenmalig minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu en de opperbevelhebber van het Nationaal Leger kolonel Werner Kioe A Sen contact te hebben gehad. “Beiden beloofden het probleem aan te pakken, maar het is gebleven bij een belofte.”.