Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Google blijft een nichespeler op de smartphonemarktGOOGLE-SMARTPHONES

Google blijft een nichespeler op de smartphonemarktGOOGLE-SMARTPHONES

Google onthulde woensdag zijn nieuwste vlaggenschip-smartphones tijdens zijn jaarlijkse Made by Google-evenement. En hoewel de meeste specificaties en functies van de nieuwe Pixel 8 en Pixel 8 Pro al vóór het evenement waren gelekt, was er één aankondiging waar fans oprecht enthousiast over waren: Google beloofde dat de nieuwe telefoons zeven jaar lang Android OS, beveiliging en Feature Drop-updates, die een van de grootste problemen in het Android-landschap aanpakken en zelfs een voorsprong geven op de nieuwste iPhones, die doorgaans vijf tot zes jaar nieuwe iOS-versies krijgen. Zoals verwacht zagen zowel de Pixel 8 als de Pixel 8 Pro een prijsstijging van $ 100 vergeleken met de modellen van vorig jaar. Vanaf respectievelijk $699 en $999 bevinden ze zich nu stevig in het vlaggenschiptelefoongebied, zij het aan de onderkant van dat spectrum.

Na eerder met verschillende hardwarefabrikanten te hebben samengewerkt, debuteerde Google in 2016 met de ‘made by Google’ Pixel-smartphones. Maar ondanks goede recensies en aantrekkelijke prijzen, heeft het bedrijf de smartphonemarkt nooit echt gekraakt en verkocht het slechts een fractie van de apparaten die marktleiders Samsung, Apple en Xiaomi veranderen jaar na jaar.

Volgens Statista Consumer Insights blijft Google tot op de dag van vandaag een nichespeler op de smartphonemarkt, waarbij minder dan vijf procent van de smartphonegebruikers in de meeste grote markten een Google-apparaat hun hoofdtelefoon noemt. Zoals uit onze grafiek blijkt, zijn Google-telefoons het populairst in Canada en de VS, waar ze door respectievelijk 5,3 en 4,6 procent van de smartphonegebruikers worden gebruikt. En toch heeft Google volgens schattingen van Canalys in de eerste helft van 2023 slechts 2,6 miljoen smartphones in Noord-Amerika verscheept, terwijl marktleider Apple 35 miljoen iPhones verscheepte.

Gelukkig voor Google, of het moederbedrijf Alphabet om preciezer te zijn, vertrouwt het bedrijf niet op de verkoop van smartphones zoals Apple dat doet. Vorig jaar was het operationele segment dat alle hardwareproducten van Google omvat, evenals Google Play, YouTube-abonnementen en andere producten en diensten, slechts 10 procent van de totale omzet van Alphabet voor zijn rekening, terwijl advertenties ongeveer 80 procent voor hun rekening namen. Bij Apple was de iPhone alleen al goed voor meer dan 50 procent van de totale omzet in het boekjaar 2022, wat duidelijk illustreert waar de prioriteiten van elk bedrijf liggen.