Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Global Finance beoordeelt governor CBvS als een van de slechtste in de wereld

Global Finance beoordeelt governor CBvS als een van de slechtste in de wereld

De Central Bankers Report Cards die sinds 1994 jaarlijks door het in New York gebaseerde tijdschrift Global Finance wordt gepubliceerd, heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, een ‘D’ als beoordeling gegeven. De prestaties van governors van 102 landen, gebieden en districten zijn beoordeeld. Maurice Roemer is samen met de governor van Bangladesh en Zimbabwe beroordeeld met een ‘D’. Een van de slechts presterende in de wereld.

Volgens Global Finance zijn de cijfers gebasseerd op een schaal van ‘A’ tot ‘F’. Een ‘A’ staat voor uitstekende prestatie en ‘F’ voor regelrechte mislukking. Drie landen (Bangladesh, Zimbabwe en Suriname) hebben een ‘D’ beoordeling voor hun slechte prestatie gehad. Het succes wordt gemeten op het gebied van inflatiebeheersing, economische groei, wisselkoersstabiliteit en rentebeheer.

Het is geen geheim dat Suriname een van de hoogste inflaties in de wereld kent. De jaargemiddelde inflatie was in 2020 34,9 procent, in 2021 59,1 procent en 2022 52,4 procent. Voor 2023 heeft IMF een jaargemiddelde inflatie voorspeld van 36 procent. Deze voorspelling komt niet uit omdat de jaargemiddelde inflatie van dit jaar zonder twijfel veel hoger zal liggen. Zeker hoger dan 40 procent.

De regering heeft gefaald om de inflatie beheersbaar te houden. Ook het IMF-programma heeft niet geholpen. Inmiddels is de Surinaamse munteenheid zodanig ontwaard dat de moederbank zelfs bankbiljetten in grote coupures wil uitgeven. De ontwaarding van de Surinaamse dollar is manifest en niet te ontkennen.

Het wisselkoersbeleid van deze regering (lees: de Bank) heeft ook goed gefaald. Het voorgeschreven recept van het IMF heeft niet gewerkt. Een van de redenen daartoe was de grote geldcreatie door de regering. Hoewel de bank deze informatie met veel weerstand toegaf, was het al duidelijk voor de samenleving hoeveel geld in de maatschappij gepompt is en nog steeds gepompt wordt.

Over de OMO’s is ook al bekend dat deze maatregel is misgelopen. Het heeft het bank- en verzekeringswezen ten koste van het volk goed verrijkt. De presidentiële commissie waarin ook de huidige minister zat heeft dit in niet mis te verstane woorden toegegeven in haar verslag van december 2022. Ook het IMF heeft toegegeven dat deze maatregel niet heeft gewerkt. De rente transmissiemechanisme bij de OMO’s heeft ook niet gewerkt.

Hoewel de deskundigen van de regering en van het IMF niet anders kunnen dan het monetair beleid van de monetaire autoriteiten te verheerlijken en te verdedigen, zal niemand de beoordeling van Global Finance kunnen negeren. De huidige regering kan bij deze beoordeling ook de vorige regering niet verwijten. Simpelweg omdat Global Finance de prestatie over een jaar beoordeeld.

De Central Banker Report Cards bewierookt bankpresidenten wiens strategieën beter presteerden dan hun collega’s door originaliteit, creativiteit en vastberadenheid. Vermeldenswaard is dat de governor van Indiase centrale bank als de beste uit de bus is gekomen. Hij deelt een A+ beoordeling samen met de governor van de centrale banken van Switserland en Vietnam.

In Suriname wordt door de Centrale Bank uitsluitend opdrachten van het IMF uitgevoerd. Van orginaliteit, creativiteit en vastberadenheid is er sowieso geen sprake. Geen wonder dat het IMF zelf het beleid van deze regering komt verdedigen.

Het IMF en de regering loven elkaar voor het behaalde succes om weer een deel van de IMF-lening van US$ 52 miljoen vrij te stellen. Die lening is inmiddels gegroeid naar US$ 212 miljoen. Niet alleen de IMF-lening is gegroeid maar ook de inflatie, de armoede, de werkloosheid en de sociale erupties zijn flink gegroeid. Zodanig dat meer dan 120.000 burgers zich hebben geregistreerd voor de koopkrachtversterking van SRD 1800. Dat is bijkans 20 procent van een bevolking die nauwelijks uit 600.000 mensen bestaat.

Deze beoordeling van Global Finance mag dan best wel als een eye opener dienen, voor het wanbeleid die deze regering voert.

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid

P.S.: de governor heeft dit jaar slechter gescoord dan in 2022. Toen had hij een C+. Zie daar het licht in de tunnel.