Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gisla: “Lopend huis aan huis groenten verkopen, ook in de hitte deze dagen”

Gisla: “Lopend huis aan huis groenten verkopen, ook in de hitte deze dagen”

“Huis aan huis lopen om je groenten te kunnen verkopen is een uitdaging”, zeggen enkele vrouwen in gesprek met Dagblad Suriname. Deze vrouwen proberen op hun eigen manier een broodje op tafel te zetten door huis aan huis te lopen en groenten en andere dingen te verkopen. Gisla, die huis aan huis loopt en groenten verkoopt, geeft aan dat zij het niet als andere mensen doet die ook hosselen, maar op een plek blijft. Zij gaat naar verschillende buurten in haar omgeving en verkoopt groenten, zoute vis en pindasoorten. 

“Ik ben niet de enige”, zegt Gisla. “Er zijn ook Haïtiaanse vrouwen en andere vroeuwen van verschillende bevolkingsgroepen die zo ook hun groenten en aardvruchten verkopen. Met een grote markt tas die je kan rollen en nog enkele tassen op de schouder kan je wat verdienen. Anders kon ik niet, ik heb al enkele jaren gelopen om werk te zoeken. Het lopen is in mijn steun gebleven, dus ik dacht ik loop en verkoop dan groenten. Niet een ieder wil uit huis om naar die ene groenteman of -vrouw te gaan die op de andere hoek is, dus ik maak het mijn klanten een beetje makelijk.”

Gisla geeft ook aan, dat het nu wel moeilijk heeft dankzij het hete weer. “De zon is heel heet en in de zon lopen neemt heel veel energie. Het is vermoeiend en aan de ene kan ook gevaarlijk, maar er is geen andere optie. Op een plek zitten en meedoen met de verkoop levert niet veel op”, zegt Gisla.

“Ik heb geleerd dat je heel veel moed moet hebben en geduld in wat ik doe. Je hebt honden die achter je kunnen rennen, klanten die heel ongepast tot je praten of jagen en daarnaast moet je ook geduld hebben, maar anders kan het niet. Je gaat dat alles moeten doorstaan om het te kunnen overleven en een bordje eten op tafel te kunnen zetten.” 

Gisla zegt verder, dat zij met een kleine ijsbox loopt om toch koel te kunnen drinken. “Water keer op keer kopen kost je ook veel, dus ik loop met twee grote flessen water en een kleine ijsbox en zodra ik wil drinken neem ik een blok ijs en water. Voor mijn hoofd heb ik een bedekking en mijn lichaam ook. Ik loop maar enkele uren in de ochtend en dan weer in de middag. Je gaat moeten doen wat je moet doen om het te kunnen overleven”, aldus Gisla. 

TM