Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Giftige kwikdamp boven Surinaamse hoofdstad

Giftige kwikdamp boven Surinaamse hoofdstad

PARAMARIBO, 29 mei – De uitstoot van kwikdamp door goudbewerking ligt boven de gezondheidsnorm. Dit concludeert de Deviezencommissie. Het huidige aantal bedrijven, ruim zeventig, is kennelijk onverantwoord hoog voor de hoofdstad. Er worden dan ook geen vergunningen meer uitgegeven voor goudopkoopbedrijven. Intussen blijkt een aantal bedrijven illegaal te opereren.

Daar Paramaribo overbevolkt is, zorgt dit al gauw voor gezondheidsrisico’s. “Volgens deskundigen komt er bij de verwerking van elke kilogram goud, vijftig tot tachtig gram kwikdamp vrij”, zegt districtscommissaris Mohamed Kasto van Paramaribo-Noord tegenover de Ware Tijd. Hij is er intussen ook achter gekomen dat dit soort bedrijven niet thuishoren in woonwijken. Industrieparken zouden uitkomst kunnen bieden, maar die zijn er eenvoudigweg niet.

In de Surinaamse praktijk staat iemand op en ziet dat de buurman in goudhandel zit. Kasto heeft ook weer intussen ontdekt dat het vergunningenbeleid te wensen overlaat. Het is de Deviezencommissie die toestemming geeft voor goudopkoop. En voor een zuiveringsmachine moet je bij de districtcommissaris wezen. “Als iemand al een vergunning heeft voor een bedrijf, kan je een vergunning voor machines moeilijk weigeren”, meent de ‘burgervader.’


Posted

in

by