Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gezondheidssector Suriname aanpakken met strategisch plan

Gezondheidssector Suriname aanpakken met strategisch plan

PARAMARIBO — De gezondheidssector in Suriname moet serieus worden aangepakt en is er daarom een leidraad ontwikkeld. “Het belang van het SPN is dat het ons de richting helpt geven voor de komende vijf jaar”, zegt de voorzitter van Raad van Verpleging in Suriname (Ravesu), Carol de Baas, over het eerste Strategisch Plan (SPN) dat is overhandigd aan de minister van Volksgezondheid.

De Baas geeft verder aan dat dit plan bedoeld is om kwalitatieve gezondheidszorg aan te bieden aan individuen, families en gemeenschappen gedurende het levensproces. Het SPN is gericht op de verschillende aspecten van ziekte, preventie, gezondheidspromotie, herstel, rehabilitatie en overlijden door een holistische interdisciplinaire benadering, die bijdraagt aan veilige zorg en een beter welzijn voor de samenleving, meldt de Communicatie Dienst Suriname in een persbericht.

De Ravesu heeft in samenwerking met de Pan- Amerikaanse gezondheidsorganisatie (Paho) en het ministerie van Volksgezondheid dinsdag de workshop “Strengthening Nursing Services in Suriname” georganiseerd. Bij deze gelegenheid heeft de organisatie haar eerste plan van aanpak ontwikkeld en overhandigd aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Uitvoering

Volgens minister Ramadhin is het enorm belangrijk om de punten, die zijn opgenomen in het plan, te incorporeren in het beleid. “Wij als ministerie ondersteunen dit plan op elk gebied, maar er is nog heel veel werk te doen”, merkt de bewindsman op. Hij onderstreept dat er nog veel zaken zoals uniformiteit, werksfeer, garanties en betere communicatie nodig zijn om de verplegingssector aantrekkelijk te maken.

Het strategisch plan 2023-2028 is ontwikkeld als een belangrijk instrument voor Ravesu om zijn kerntaken als raad voor de verpleegkundige sector in Suriname uit te voeren. “Het SPN is niet statisch maar dynamisch. De strategie die is uitgezet moet namelijk gedragen worden”, zegt de Baas. Het moet volgens haar vertaald worden naar de operationalisering voor draagvlak.

De voorzitter is van mening dat implementatie en monitoring van eminent belang zijn voor het welslagen van het plan. Belangrijk zijn ook de prioriteiten die gesteld worden en op welke gebieden er gescoord wil worden met innovaties. De zes strategische gebieden zijn opleiding en professionele capaciteit, werkgelegenheid en personeelsplanning, dienstverlening en werkomstandigheden, leiderschap en management, onderzoek en evidence- based practice en beleid en wet- en regelgeving.