Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gezamenlijke taskforce voor aanpak illegale handel en georganiseerde misdaad

Gezamenlijke taskforce voor aanpak illegale handel en georganiseerde misdaad

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi pleit voor het instellen van een gezamenlijke tasksforce in de strijd tegen illegale drugshandel en georganiseerde misdaad in de Caribische regio. Hij heeft tijdens de 45ste Caricom regeringsleidersconferentie een oproep gedaan aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, die als speciale gast aanwezig is bij de Caricom Summit bij de gelegenheid van 50 jaar Caricom.

De aanpak van veiligheid staat hoog op de agenda van het Caraïbisch gebied. Er zijn inmiddels concrete stappen genomen om vuurwapengeweld in de regio aan te pakken. Op het gebied van georganiseerde misdaad en drugscriminaliteit is het van belang dat er wordt samengewerkt met instituten en veiligheidsdiensten in de verschillende landen. De operationele samenwerking en het uitwisselen van inlichtingen is hierbij noodzakelijk. Santokhi onderstreept dat indien de samenwerking niet geïntensiveerd wordt de democratische, regionale veiligheid en politieke stabiliteit geraakt worden. .

Samenwerking

President Santokhi merkt op dat de relatie tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika in de afgelopen periode versterkt en verbeterd is. Het staatshoofd stelt ook dat de samenwerking tussen de VS en de Caricom in de afgelopen maanden geïntensiveerd is.

De Verenigde Staten is een belangrijke partner van de Caricom en onderhoudt vanaf de oprichting van de Caricom nauwe banden. Minister Blinken onderstreept dat de VS-aandacht heeft voor de regionale uitdagingen en alles in het werk zal stellen om die adequaat aan te pakken.