Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gewijzigde Personeelswet goedgekeurd door DNA

Gewijzigde Personeelswet goedgekeurd door DNA

PARAMARIBO — De gewijzigde Personeelswet is donderdag door De Nationale Assemblee na ruim zeven maanden delibereren goedgekeurd en aangenomen met 26 stemmen vóór en dertien tegen. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza), was kort en zakelijk: “Ik ben verheugd dat de wet door het parlement is aangenomen en vooral dat artikel 28a – no work, no pay – is opgenomen.”

De bewindsman wil hiermee een stukje rechtvaardigheid binnen de ambtenarij bewerkstelligen. “Het kan niet zo zijn dat 90 procent van de ambtenaren trouw naar het werk komt en zich inzet voor de dienst, terwijl 10 procent moedwillig wegblijft van het werk en dan toch betaalt krijgt. Ik ben er voor die 90 procent”, aldus Somohardjo.

“Ik ben verheugd dat de wet door het parlement is aangenomen en vooral dat artikel 28a – no work, no pay – is opgenomen”

Na de verplichte landsdienarenregistratie is gebleken dat ruim duizend ambtenaren zich hebben opgegeven voor vroegtijdige en vrijwillige uitdiensttreding. In eerste instantie zou deze groep in aanmerking komen voor een overbruggingsperiode van 36 maanden om hun eigen onderneming op te zetten. Die is nu teruggebracht naar twee jaar.

De Communicatiedienst Suriname meldt dat met deze gewijzigde Personeelswet de bewindsman schoon schip wil maken binnen het ambtenarenbestand. “Want ik heb een moeras aan gegevens aangetroffen”, zegt hij. Deze onduidelijkheden over de status van bepaalde ambtenaren zal Somohardjo in een later stadium aan het parlement overhandigen.