Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gewijzigde Grondwet nu wel goedgekeurd na tweede keer stemmen

Gewijzigde Grondwet nu wel goedgekeurd na tweede keer stemmen

De wijziging van de Grondwet is gisteren voor de tweede keer kamerbreed goedgekeurd, ditmaal met 45 stemmen. Vrijdag waren dat er 46.

Afgelopen vrijdag moest het parlement stemmen over twee wetten, namelijk de wijziging van de Kiesregeling en de wijziging van de Grondwet. Tijdens de stemming heeft het parlement echter twee keer vóór de wijziging van de Kiesregeling gestemd en niet voor de grondwetswijziging.

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee, heeft de gesloten vergadering van afgelopen vrijdag heropend om opnieuw te stemmen over het aannemen van de gewijzigde Grondwet, na afstemming met de overige leden. Hij bood zijn verontschuldigingen aan. “We hebben een omissie begaan vrijdag jongstleden om deze wet niet in stemming te brengen,” zei hij. Bee benadrukte dat dit gecorrigeerd moet worden, en nan volledige verantwoordelijkheid voor de fout.

Hij gaf aan dat hij conform zijn taken volgens het reglement van orde toestemming moest vragen om de stemming alsnog te laten plaatsvinden. Het uiteindelijke doel is het veiligstellen van de verkiezingen van 2025. Hij merkte op dat dit incident in de toekomst tot meer alertheid zal leiden.

“Een fout maken is erg of een misser,” zei Rabin Parmessar, fractievoorzitter van de NDP, en voegde er meteen aan toe dat ‘fout’ eigenlijk een groot woord is. Voor hem is het belangrijk dat het volgens het reglement van orde wordt gecorrigeerd.

Asis Gajadien, fractievoorzitter van de VHP, gaf aan dat zijn fractie en alle leden zich kunnen vinden in de nodige verontschuldigingen die de voorzitter naar de samenleving heeft geuit. Gregory Rusland, fractievoorzitter van de NPS, merkte op dat het geen prettige ontwikkeling is. “Waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt,” zei Rusland. Voor hem is het belangrijk dat de fout is ontdekt en er is gekozen om deze te corrigeren. Ook benadrukte hij dat zaken altijd volgens de procedure moeten verlopen, wat nu ook is gebeurd. “Er is hard gewerkt. Nobody gets the blame,” zei Rusland.

Na de stemming liet Bee weten dat hij opgelucht was en het waardeerde dat dit kon worden gecorrigeerd.