Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Geweld laat sporen achter in DNA

Geweld laat sporen achter in DNA

GeweldKinderen die in aanraking zijn gekomen met geweld vertonen sporen van veroudering in hun DNA. Amerikaanse onderzoekers van de Duke Universiteit hebben hier onlangs een onderzoek naar gedaan.

Er werd bij het onderzoek gelet op de telomeren. Dat zijn stukjes DNA die aan het uiteinde van chromosomen zitten. Ze zijn te vergelijken met de plastic uiteinden van schoenveters die voorkomen dat de veters rafelen.

Bij het kopiëren van het DNA tijdens celdeling worden de telomeren steeds korter, waardoor er een limiet zit aan het aantal keer dat een cel kan delen. Roken, vetzucht, en stress verkorten de telomeren ook en zorgen daarmee voor een versnelde veroudering van het lichaam.

Nu blijkt dat ook het in aanraking komen met geweld leidt tot kortere telomeren en dus versnelde veroudering. De onderzoekers volgden 1100 Britse tweelingen die in de jaren ‘90 waren geboren.

Ze tapten over de jaren heen bloedmonsters af en hielden middels interviews bij of de kinderen in aanraking kwamen met bijvoorbeeld huiselijk geweld of dat ze onderwerp waren van pesterijen op school.

De onderzoekers ontdekten dat bij kinderen die meer dan twee gevallen van geweld tegen hun persoon meemaakten, de telomeren significant sneller korter werden.

Omdat een snellere veroudering van het DNA gepaard gaat verhoogde kans op allerlei chronische ziektes, maken de onderzoekers zich zorgen over de gezondheid van de kinderen op de lange termijn. Volgens de wetenschappers geven de resultaten wederom het belang van geweldspreventie aan.

(nu.nl)