Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Geüpgraded Asycuda-systeem sterk beveiligd’

‘Geüpgraded Asycuda-systeem sterk beveiligd’

PARAMARIBO — “Er is nu heel veel security bijgekomen.” Dat zegt Derrick Hanenberg, vicevoorzitter van de presidentiële werkgroep Upgrade Asycuda-systeem over de upgrade die het Asycuda-systeem voor douanegegevens heeft ondergaan. “Het is thans sterk beveiligd”, garandeert Hanenberg.

Het systeem was volgens hem dringend aan vervanging toe, omdat de servers waar het voorheen op opereerde ruim tien jaar oud waren. De upgrade was daarnaast noodzakelijk voor het verhogen van de veiligheid van het systeem. Volgens Hanenberg zullen gebruikers nog even moeten wennen aan de veiligheid, die de nieuwe versie met zich meebrengt.

“Nu zijn we op nieuwe servers en die bieden ons de mogelijkheden om een paar jaar rustig verder te gaan zonder al te veel failures”

Het Asycuda-systeem is een geautomatiseerde faciliteit voor het verwerken van douanegegevens en draagt zorgt voor een vlotte afhandeling van de procedures bij import en export. Het systeem is verschillende keren uitgevallen vanwege verouderde servers. “We hadden te maken met hardware-issues en we konden zelfs geen warranty meer inkopen”, legt Hanenberg uit.

Besloten werd om op 29 september een migratie te plannen. Daarbij is de database vanuit de servers van de douane, die zijn gevestigd op de Jules Sedney Nieuwe Haven, verplaatst naar het datacenter van e-Gov. Het systeem was op 2 oktober weer bereikbaar.

Hanenberg spreekt van een veel betere hosting voor de komende jaren. Er zijn nieuwe servers en een goed ‘failover’-systeem. Hij erkent dat het uitvallen van het systeem de afgelopen jaren voor veel irritatie zorgde. “Nu zijn we op nieuwe servers en die bieden ons de mogelijkheden om een paar jaar rustig verder te gaan zonder al te veel failures.”

Volgens het persbericht van het kabinet van de president is het Asycuda-systeem 1×24 uur operationeel en beschikbaar. Personen die ervan gebruik wensen te maken, kunnen zich registreren op het secretariaat van de inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen. Daarvoor kan het registratieformulier worden gedownload vanuit de webpage van de douane.