Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Genetische link alcoholmisbruik en eetstoornis

Genetische link alcoholmisbruik en eetstoornis

Een deel van het risico op alcoholverslaving is genetisch bepaald. Ditzelfde geldt voor eetstoornissen. Nu blijkt dat een deel van de genen betrokken is bij beide problemen.

Dat schrijven onderzoekers van de Washington University School of Medicine in het Journal of Studies of Alcohol en Drugs.

Ze stellen dat mensen die afhankelijk zijn van alcohol of alcohol misbruiken ook vatbaarder zijn voor bepaalde eetstoornissen. Ook andersom gaat op.

“In de praktijk zien we vaak dat mensen met een eetstoornis ook alcohol misbruiken”, vertelt onderzoeker Melissa A. Munn-Chernoff. Samen met haar collega’s keek zij voor het eerst niet alleen naar het verband tussen alcoholmisbruik en eetstoornissen bij vrouwen, maar ook bij mannen.

Voor het onderzoek bestudeerden zij de gegevens van 6.000 Australische tweelingen. Daarbij vonden de wetenschappers dat aan alcoholverslaving en bepaalde symptomen van een eetstoornis – zoals binge-eating, overgeven en het gebruik van laxeermiddelen – dezelfde genetische factoren ten grondslag liggen.

Munn-Chernoff benadrukt dat artsen die mensen met een eetstoornis of alcoholverslaving behandelen zich bewust moeten zijn van het feit dat de problemen ook gezamenlijk voor kunnen komen.

“Als je behandeld wordt voor een eetstoornis, vragen hulpverleners eigenlijk nooit naar je alcoholgebruik. En bij een alcoholverslaving is meestal geen aandacht voor eventuele eetproblemen. Wanneer hulpverleners hier bedacht op zijn, zou dat al veel schelen.”

(nu.nl)