Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gemeenschap binnenland klaagt steen en been over waterproblematiek

Gemeenschap binnenland klaagt steen en been over waterproblematiek

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk benadrukt de noodzaak van een gesprek met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, over de waterproblematiek in het land. Onlangs gaf de minister, voorafgaand aan de vergadering van de Raad van Ministers (RvM), aan dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) technisch gezien failliet is. Dit probleem beperkt zich niet tot Paramaribo, maar strekt zich uit naar andere delen van het land.

Als gevolg van de aanhoudende droogte ervaren de inwoners van het binnenland nu een ernstig watertekort. Zij zijn momenteel aangewezen op water uit een put, dat eerst gekookt moet worden alvorens het drinkbaar is. Gedurende de droge periode plaatsen burgers hun grote watertonnen en durotanks langs de weg, zodat NH deze eenvoudig kan bijvullen. Er is echter al geruime tijd kritiek dat dit proces niet optimaal verloopt.

Volgens informatie zou het ministerie eigenlijk tweemaal per week water moeten leveren, maar dit blijft uit. Sinds het vraagstuk omtrent cyanide zijn de inwoners van het district Brokopondo uiterst terughoudend geworden in het gebruik van water uit het stuwmeer. In een video laten de bewoners van het dorp Dreipada duidelijk zien dat er daadwerkelijk een ernstig probleem is met hun drinkwater. Al meer dan een maand vragen zij om aandacht voor hun drinkwaterprobleem.

De gemeenschap heeft door graven een waterbron ontdekt in de grond, die zij gezamenlijk gebruiken voor koken en drinken. Brunswijk geeft aan dat de minister opdracht heeft gekregen van president Chan Santokhi om het drinkwaterprobleem aan te pakken. De president heeft beloofd dat er financiële middelen beschikbaar gesteld zullen worden om de gemeenschap van kwalitatief hoogwaardig en zuiver drinkwater te voorzien.

Brunswijk benadrukt dat aan de minister van Financiën en Planning moet worden gevraagd waar het geld is gebleven. Onlangs meldde de minister dat de SWM een bedrag van 7 miljoen Amerikaanse dollars heeft ontvangen van de overheid voor verbeteringen aan het waternetwerk. Er is al geruime tijd ontevredenheid geuit over de waterdruk in de samenleving. Het blijft vooralsnog onduidelijk wanneer dit probleem verholpen zal worden.

Volgens districtscommissaris Ludwig Mendelzoon heeft de SWM recentelijk een waterbron aangeboord in het dorp. De burgervader geeft aan dat de laatste hand gelegd wordt aan de installatie van een waterzuiverings- en distributiesysteem. Het kan nog enkele jaren duren voordat dit project volledig gerealiseerd is. Dit betekent dat zowel de seniorenburgers als de jongeren in het dorp niet dagelijks naar de rivier kunnen om water te halen, vanwege de grote afstand.