Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Geld nodig voor oplossen probleem waterdruk

Geld nodig voor oplossen probleem waterdruk

‘Wees zuinig met water, elke druppel telt’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Vertraging in investeringen voor uitbreiding, achterstallig groot onderhoud, stroomonderbrekingen en een toenemende vraag naar water. Dat zijn de redenen voor de structureel lage waterdruk. De problemen in de watervoorziening kunnen alleen door investeringen worden opgelost.

Dat zei Ashwinie Hemai, onderdirecteur Strategie en Beleid van De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), zei dinsdag op een persconferentie. Dat geld moet komen van de regering of van buitenlandse investeerders. Er liggen volgens het directielid projecten klaar die zijn voorbereid in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribische Ontwikkelingsbank en de Franse Ontwikkelingsbank.

“Bovendien stijgt de koers steeds weer en subsidieert de SWM daarmee dus steeds de klanten”

Freddy Crisis, onderdirecteur Financiële Zaken.

Deze projecten moeten nog door de overheid worden goedgekeurd. Freddy Crisis, SWM-onderdirecteur Financiële Zaken, zegt dat er op dit moment acuut 7 miljoen US dollar nodig is om het waterprobleem op te heffen.

Druk

In tien jaar is het aantal huisaansluitingen gestegen van rond de 45.000 naar meer dan 100.000, terwijl er geen capaciteitsvergroting heeft plaatsgevonden. Tijdens hogere temperaturen en de vakantieperiode wordt er ook meer water gebruikt, wat nog meer druk legt op de watervoorziening.

Er zijn ongeveer vijftien pompstations voor het voorzieningsgebied van Para, Wanica en Paramaribo, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Nadat er stroomonderbreking is geweest, duurt het minimaal tien dagen tot een maand voordat de pompen weer optimaal kunnen produceren.

Het gevolg is dat de verbruikers in het verzorgingsgebied waar het pompstation staat, te kampen krijgen met een lage waterdruk. Als in die tussentijd nog een pomp uitvalt wegens stroomuitval dan duurt het nog langer, wat ook tot gevolg heeft dat de kwaliteit van de pompen achteruit gaat. Aldus de uitleg van Hemai.

Oplossingen

Om de gemeenschap tegemoet te komen heeft de SWM enkele maatregelen getroffen. Zo vindt er per watertruck levering plaats binnen de lagedrukgebieden. Het management bleek niet op de hoogte te zijn van de hoge prijzen tussen de SRD 600 en SRD 850 per levering. Juri Spong, hoofd Distributie zal dit natrekken en waar nodig correcties zal het bedrag gecorrigeerd worden.

Een veelgehoorde klacht van de burgers is ook dat er nauwelijks waterdruk is, maar dat de SWM wel water heeft voor verkoop. Hemai zegt dat dit kan, omdat er wel water beschikbaar is in de kelders en de watertrucks van daaruit worden bevoorraad. Een andere maatregel is dat een Whatsapp-klachtennummer om lage waterdruk te melden.

Op middellange termijn zullen meer pompen worden geïnstalleerd en nieuwe pompstations worden geopend. De SWM zal binnenkort ook de bewustwordingscampagne ‘Wees zuinig met water, elke druppel telt’ lanceren, om zo de gemeenschap te adviseren over waterverbruik. Spong drukt de gemeenschap op het hart om lekkages meteen door te geven. “Soms wordt bij het ophalen van trenzen onze infrastructuur beschadigd en als de gemeenschap ons niet meldt, zijn wij niet op de hoogte.”

Verhoging rekening

Onderdirecteur Crisis legt uit dat voor het investeren om de productie te vergroten de inkomsten moeten worden verhoogd. Volgens een kostprijsberekening in 2020 zou het tarief vanaf bron tot meter toen SRD 18,47 per kubieke meter water moeten bedragen. Dit op basis van een koers van SRD 14 voor een US dollar.

Dit voorstel werd echter pas in november 2021 goedgekeurd, toen de koers al verder was gestegen. Daarom is de kostprijs begin van dit jaar geactualiseerd. Op basis van een koers van SRD 34 voor een US dollar zou de kubieke meter water prijs SRD 41,81 moeten zijn. “Maar dat geld komt niet in één keer binnen. Bovendien stijgt de koers steeds weer en subsidieert de SWM daarmee dus steeds de klanten”, zegt Crisis.

De verbruiker betaalt op dit moment SRD 10 per kubieke meter water, maar de bedoeling is dat uiterlijk januari 2026 ieder huishouden SRD 41,81 zal moeten betalen. Dat betekent dat een huishouden met een verbruik van twintig kuub per maand, dat nu SRD 200 betaalt, uiterlijk in januari 2026 een maandelijkse rekening van SRD 836zal krijgen.