Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Geen vertrouwen in OM

Geen vertrouwen in OM

IVANILDO DIJKSTEEL EN Martinus Wolfjager worden zaterdag te Cabendadorp eindelijk ten grave gedragen, zo hebben de families besloten. De twee mannen kwamen op 2 mei tijdens de opstand in Pikin Saron om het leven.

De families van het duo hebben ernstige vermoedens en aanwijzingen dat zijniet in een vuurgevecht zijn gedood, maar dat hun geliefden standrechtelijk zijn geëxecuteerd door de politie. Immers, op videobeelden is te zien dat ze bij hun aanhouding nog springlevend waren.

Kennelijk heeft de familie heel weinig vertrouwen in de uitkomst van dat onderzoek en gaan ze de mannen begraven

Via hun advocaten hebben de families het Openbaar Ministerie (OM) verzocht om een onafhankelijk onderzoek, maar dat verzoek werd lange tijd niet beantwoord. Pas nadat bekend werd dat het tweetal zaterdag wordt begraven, omdat men ‘de toegepaste vertragingstactiek die nu langer dan anderhalve maand voortduurt’ spuugzat is, kwam het OM met de hele korte verklaring dat ‘de reconstructie in de doodzaak van Martinus Wolfjager en Ivanildo Dijksteel in de omgeving van Pikin Saron aanleiding geeft tot verder onderzoek’.

Kennelijk heeft de familie heel weinig vertrouwen in de uitkomst van dat onderzoek en gaan ze de mannen begraven. “Hoe langer de situatie zich zo aansleept, hoe langer de geestelijke marteling van vrouwen, kinderen en families”, beargumenteren ze. Hun reactie is volkomen begrijpelijk. Ze hebben er totaal geen behoefte aan om langer met zich te laten sollen door de autoriteiten, die de slachtoffers – bij monde van president Chandrikapersad Santokhi – het stempel van criminelen heeft opgedrukt.

Op basis van de feiten hebben ze volkomen het recht om het OM te vragen om een onafhankelijk onderzoek waarbij de bovenste steen boven tafel moet worden gehaald. Echter, de ervaring heeft geleerd dat het OM niet zo onafhankelijk schijnt te kunnen opereren in zaken waarbij de zittende regering is betrokken.

Dat is bijvoorbeeld gebleken bij het onderzoek naar het SLM-schandaal van een klein jaar geleden, waarvan de resultaten nooit zijn geopenbaard. Daardoor konden alle hoofdrolspelers ongestraft weg lopen en bleef Santokhi als eindverantwoordelijke ook volledig buiten schot.

Onderzoeken waar de oppositie meer dan eens om heeft geschreeuwd, zoals in de New Surfin- en de HPSG-zaken, zijn nooit uitgevoerd. Tegen directeur Rafiek Sheorajpanday van de Hakrinbank, waarvan de staat de grootste aandeelhouder is en sterk van afhankelijk is voor leningen, werd nooit strafvervolging ingesteld. En dat terwijl er overweldigende bewijzen lagen dat hij vrouwen op de werkvloer seksueel had gemolesteerd.

Dus de kans dat het onderzoek iets oplevert naar de werkelijke omstandigheden waaronder de twee inheemse mannen de dood vonden, is waarschijnlijk minimaal. Dus kunnen hun lichamen beter aan de schoot van Moeder Aarde worden toevertrouwd. Dat geeft de families ook wat rust. Zij die weten onder welke omstandigheden de twee mogelijk echt aan hun einde zijn gekomen, zullen die gedachten de rest van hun leven met zich mee moeten dragen.