Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Geen sprake van dengue-epidemie

Geen sprake van dengue-epidemie

Er is geen sprake van een dengue-epidemie, maar er is wel een stijging van infecties in verschillende delen van het land, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan journalisten. “We merken dat het aantal infecties in vergelijking met voorgaande jaren niet verontrustend hoog is,” stelt de minister. Patiënten met symptomen van dengue, zowel kinderen als volwassenen, zijn opgenomen.

In deze huidige dengue-situatie gaat het om dengue-types 3 en 4, zoals vastgesteld door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Ook in de regio is er een stijging van dengue-gevallen. Op dit moment hebben we geen ernstige reden tot zorg met betrekking tot dengue, geeft de minister aan.

De bewindsman onderstreept datd-infecties altijd al een zorgpunt zijn geweest. In zowel 2008 als 2012 werden de hoogste aantallen gevallen in het land geregistreerd. Als we naar de grafieken kijken, lijkt het aantal gevallen tot nu toe nog relatief beheersbaar. Het Bureau voor Openbare Gezondheidzorg (BOG) heeft de afgelopen maanden verschillende buurten bespoten met insecticide in een poging de situatie te verbeteren.

Het bespuiten geeft volgens Ramadhin een misleidend gevoel van veiligheid, omdat het alleen effect heeft op volwassen muggen. Daarom benadrukt de bewindsman dat de focus moet liggen op preventie en het inspecteren van mogelijke broedplaatsen. Zonder het bestrijden van de mug bij de bron, is het als dweilen met de kraan open.

Er is al voldoende informatie verspreid in de samenleving via diverse kanalen over het opruimen van broedplaatsen en waar mensen op moeten letten bij stilstaand water. “We zouden op dit moment al veel verder moeten zijn in het verwijderen van deze broedplaatsen. Het is cruciaal dat de samenleving zich bewust is van het belang om hun omgeving schoon te houden. Het is nog steeds de verantwoordelijkheid van burgers om de broedplaatsen van muggen te elimineren,” zegt Ramadhin.