Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Geen consensus in Staatsraad over grondconversie; alleen VHP is voorstander

Geen consensus in Staatsraad over grondconversie; alleen VHP is voorstander

Binnen de Staatsraad is geen consensus bereikt over de invoering van grondconversie die de regering van plan is te introduceren. Suriname Herald verneemt dat tijdens een vandaag gehouden vergadering van de Staatsraad met uitzondering van coalitiepartij VHP, de overige staatsraadsleden hun misnoegen hebben geuit over de plannen van de regering om grondhuurpercelen om te zetten in eigendom.

Het gaat hier om gronden met een totale oppervlakte tot 2500 vierkante meter.

Het valt nog te bezien of president Chan Santokhi zijn veto hier zal gebruiken om dit toch gedaan te krijgen. Binnen het parlement heeft dit donderdag ook voor heftige discussies gezorgd. ABOP-parlementariër Edgar Sampie heeft zijn visie over dit vraagstuk niet onder banken of stoelen geschoven. Hij zei niet te kunnen begrijpen waarom de president zo een haast heeft om zo een zwaarwichtig besluit te nemen door een staatsbesluit te slaan voor het introduceren van grondconversie en niet wil wachten totdat de wet in De Nationale Assemblee (DNA) wordt behandeld.

De politicus zegt niet achter deze handelingen van de regering te staan en riep op om hiervan af te zien. Volgens hem lijkt het erop alsof de regering een bepaald belang van een bepaalde groep wil behartigen terwijl een andere groep de dupe hiervan zal worden.

President Santokhi heeft eerder deze week tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de regering tijdens een regeringsraadvergadering grondconversie heeft goedgekeurd. Hij zei dat de regering met dit besluit burgers juist meer zekerheid wil geven.

Het betoog van Sampie heeft voor felle discussies gezorgd in DNA. Hij kreeg de ondersteuning van de assembleeleden Rabin, Parmessar, Miquella Huur, Stephen Tsang, Iona Edwards en Ivanildo Plein.

Asis Gajadien, Cedric van Samson en Kishan Ramsukul van de VHP-fractie namen het Sampie niet in dank af en verdedigde juist het besluit van de regering om grondconversie te introduceren.