Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Geen Concacaf-stadion in Para

Geen Concacaf-stadion in Para

Tekst Stan Herewood

Beeld dWT archief

PARAMARIBO — Naar nu bekend is geworden was Suriname in de race om op kosten van de Concacaf een hypermodern stadion te bouwen. Lidlanden van de organisatie in het Caribisch Gebied, Midden- en Noord Amerika hadden de gelegenheid zich te melden als gegadigde. Uiteindelijk is de keus gevallen op de Dominicaanse Republiek.

President optimistisch

De krant verneemt dat in eerste instantie Suriname er tijdens de beoordeling goed voor stond, echter zou bij een nadere toetsing anders zijn beslist, omdat de vliegverbinding met ons land niet ideaal zou zijn. De juiste finale afweging bij de beoordeling is vooralsnog niet achterhaald. Door buiten de boot te vallen loopt de SVB veel inkomsten mis uit de exploitatie van het stadion, met name door toerisme,  gelet op de activiteiten van de Concacaf.  

‘ Ik heb iets moois voor je’

SVB-voorzitter John Krishnadath

Met de nu vrijgekomen informatie is duidelijkheid gekomen in de vage mededelingen van president Chandrikapersad Santokhi tijdens de begrotingsbehandeling. Hij had na vragen van het VHP-parlementslid Ronnie Aloema laten doorschemeren dat aan de minister van Grondbeleid en Bosbeheer was gevraagd grond beschikbaar te stellen in het district Para. Achteraf mag geconcludeerd worden dat dit verband hield met het plan van de Concacaf voor een uiterst moderne voetbaltempel.

Project ingediend

Eerder was bij navraag bij Aloema en zijn NDP-collega van Para, Patrick Kensenhuys niet duidelijk geworden waarvoor de grond bestemd was. Ook de voorzitter van de Para Sportbond,  Joel Panka, had geen idee waarover het ging. Wel herinnert hij zich dat SVB-voorzitter John Krishnadath enige tijd geleden terloops tegen hem had gezegd: ‘ Ik heb iets moois voor je.’

De directie van de SVB deelde de krant toen mee dat het bondsbestuur een project had ingediend bij Concacaf voor Para. Hierover konden toen nog geen bijzonderheden worden gegeven en werd volstaan met de mededeling dat dit later zou gebeuren.

Nieuwbouw of renovatie

Mogelijk dat door het Para-project lange tijd niets gezegd is over een nieuw voetbalcomplex, ter vervanging van het André Kamperveenstadion. De nieuwbouw was begroot op 30 miljoen US dollar, te financieren door de Indiase overheid, met garantstelling door Suriname.

Dit lijkt nu weer actueel te worden, maar eerder is al de vraag gesteld of de Surinaamse regering, die het financieel al zo moeilijk heeft, het risico moet nemen  zich garant te stellen voor de SVB, omdat er twijfel is of de bond in staat zal zijn een schuld van 30 miljoen US dollar af te lossen. De mogelijkheid is geopperd om voor veel minder het André Kamperveenstadion te renoveren.