Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gedoneerde medicamenten uit India voldoen aan kwaliteitseisen

Gedoneerde medicamenten uit India voldoen aan kwaliteitseisen

PARAMARIBO — De medicamenten die op vrijdag 4 augustus door de regering van India zijn gedoneerd aan Suriname voldoen aan de kwaliteitseisen en zullen ook door het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) worden getest. Dit garandeert zowel het ministerie van Volksgezondheid als de directeur van BGVS, Maaltie Sardjoe.

Volgens Sardjoe zijn de berichten ten aanzien van vervallen medicijnen onjuist. Ze merkt op dat de medicamenten pas in 2025 en 2026 vervallen. Het product “Cold Out” waarover er geruchten worden verspreid via sociale media komt volgens haar niet uit deze donatie.

Ze benadrukt dat van elk medicament een sample wordt getest in het laboratorium. Momenteel zijn de medicamenten in de testfase en zij hoopt dat de lading binnen een week wordt vrijgegeven om te worden gedistribueerd. De medicijnen zullen kosteloos worden verstrekt.

Distributie

De medicamenten hebben een waarde van 600.000 US dollar. Ze zullen gedistribueerd worden aan de eerste lijnzorg waaronder de poliklinieken van de regionale gezondheidsdienst en de ziekenhuizen te Atjoni, Paramaribo en Nickerie. Particuliere apotheken komen niet in aanmerking.

“Er zijn intussen gesprekken gaande dat door de instellingen duidelijk moet worden aangegeven dat deze medicamenten gratis verstrekt moeten worden. Er zal een goede registratie op na gehouden worden zodat bij controle het BVGS kan nagaan aan wie medicijnen zijn afgegeven en zij deze kan aanvullen”, stelt Sardjoe.

Sardjoe laat verder ook weten dat de president verklapt heeft dat er plannen zijn voor de opzet van een medicijnen fabriek. Er zijn reeds gesprekken hierover gevoerd met een Indiaas bedrijf. Deze plannen moeten nog uitgewerkt worden. Daarnaast is ook in de planning om medicamenten te laten leveren die minimaal 30 procent goedkoper zullen zijn. Hierdoor moet de zorg goedkoper en beschikbaar zijn.