Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gebruik van Chinees medicijn erg gevaarlijk

Gebruik van Chinees medicijn erg gevaarlijk

Gezond met Chinese medicijnen? Waarschijnlijk niet. In een Australisch onderzoek kwam naar voren dat er in Chinese medicijnen kankerverwekkende stoffen en DNA van beschermde planten en diersoorten in zitten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor de gebruiker van deze medicijnen.

Al vele jaren ontwikkelen Chinese medicijnen. Deze medicijnen, therapieën en denkwijzen zijn wereldwijd verspreidt. De World Health Organization (WHO) heeft deze denkwijzen erkent en wilt zo dat de alternatieve geneesmiddelen gelijk komen te staan als de moderne geneeswijze. Dit zou geen problemen moeten geven zolang er voldoende controle is op de handel en productie van de Chinese kruidenmedicijnen. Maar de deze controles worden bemoeilijkt door de illegaal gemaakte medicijnen. En juist de illegale medicijnen zijn gevaarlijk.

Australische wetenschappers hebben medicijnen kunnen onderzoeken die onderschept waren op vliegvelden in Australië. Ze hebben onder andere DNA van de koe, buffel, beer en antilope gevonden. Beren en antilopen zijn volgens de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) wereldwijd beschermd.Dit is niet alleen illegaal, maar het gebruik van deze medicijnen krijgt zo ook een ethische lading. De gevonden plantensoorten zijn van andere aard. Sommige plantensoorten staan op de CITES lijst en mogen in poedervorm worden geëxporteerd. Maar een wereldwijde export kan een grote impact hebben op het bestaan van deze planten.

Er zijn 68 plantensoorten gevonden in de medicijnen waaronder het ongevaarlijke munt, maar ook het toxische Ephedra (een prestatieverhogend afslankmiddel dat in 2004 door de FDA verboden werd) tot de Asarum, dat het kankerverwekkende aristolochiazuur bevat. In al deze stoffen kunnen in Chinese medicijnen zitten.

Taiwan heeft wereldwijd genomen de meeste patiënten met tumoren aan de urinewegen. Niet verwonderlijk als zij gek zijn op een kruidenmengsel die aristolochiazuur bevat. In de jaren ’90 was dit zuur al in het nieuws als een ontstekingsremmer, maar had nierfalen en zelfs urineweg kanker tot gevolg. Uit onderzoeken die eerder zijn gedaan bij dit kruidenmengsel kwam al naar voren dat dit kruidenmedicijn waarschijnlijk nog veel meer schadelijke stoffen kan bevatten, zoals zware metalen of andere gifstoffen van plantaardige afkomst. Er werd ook geconstateerd dat er zelfs stoffen in kunnen zitten die heftige allergische reacties op kunnen wekken zoals noten. Deze ingrediënten waren niet vermeld op de verpakking.

De Australische wetenschappers waarschuwen ons in het onderzoek op vele manieren voor het gebruik van Chinese medicijnen. Het gebruik van dit kruidenmengsel heeft niet alleen effect op de natuur maar is ook schadelijk voor het lichaam van de mens. Niet alle ingrediënten staan op de verpakking vermeld soms alleen erg onduidelijk, maar ook de concentraties hiervan laat men achterwegen. Uit de Taiwanese studie blijkt zelfs dat er mogelijk levensbedreigende risico’s vastzitten aan het gebruik van dit soort kruidenmedicijnen.

(Wetenschap 24)