Tekst en beeld Samuel Wens
BOVEN-SURINAME — Leerkrachten van scholen in het Boven-Surinamegebied hebben hun dreigement van bijna twee weken geleden om de scholen te sluiten door het tekort aan drinkwater uitgevoerd en zijn naar Paramaribo vertrokken. Ze gaan met hun werkgever overleggen hoe verder. Het gaat om zij die werken op Openbare Scholen en scholen van de Federatie van Bijzondere Scholen in Suriname. “Het drinkwaterprobleem waarmee leerkrachten tijdens de grote droge tijd terugkerend kampen moet duurzaam opgelost worden”, vindt Maritha Vorswijk, schoolleider van de Pater Voorbraakschool 1 te Jaw Jaw.
Ze pleit voor het aanboren van waterbronnen, zuiveren van rivierwater en installeren van waterpompen. “Alleen zo kunnen wij van betrouwbaar water gegarandeerd zijn.” Aanvoer van water uit de stad voor de leerkrachten is volgerns haar geen duurzame oplossing. Vorswijk: “Met mijn collega’s van de Kapitein Mangoschool van Semoisi en de Pater Voorbraakschool 2 te Pambooko, wordt maandag op uitnodiging van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs in Paramaribo over het probleem gesproken.
Sommige duro watertanks zijn nog niet leeg, maar ik weet niet voor hoelang, als het niet regent.” Verschillende leerkrachten werden na terugkeer op hun standplaats na de groter vakantie geconfronteerd met lege watertanks. Dorpelingen bleken hun water getapt te hebben en in sommige gevallen werd de kraan niet goed afgesloten, waardoor langzaamaan de tanks leegliepen. Ook bleek dat moedwillig sommige kranen zijn vernield.
Water koken
Voor overleg zijn ook de leerkrachten van EBG-school te Djoemoe, VO-school te Nieuw Aurora en Godo naar Paramaribo vertrokken. Dorpelingen reageren boos op het vertrek van de leerkrachten, omdat veel van hen zelf van het binnenland zijn. Ewald Seedo, gepensioneerde van het ministerie van Openbare Werken, sectie Hydrologische Dienst stelt dat met het besluit het onderwijzend personeel eigen familieleden dupeert. Hij verzekert dat “na het koken het water uit de rivier te gebruiken is.”
Wanneer Vorswijk geconfronteerd wordt met de boosheid van dorpelingen toont ze begrip. Volgens haar deelt districtscommissaris Frans Dinge de mening “dat wij het water moeten koken vóór gebruik. In een eerder gesprek hadden leerkrachten aan de Ware Tijd gezegd dat ze voor de vaatafwas en om te baden gebruik moeten maken van vervuild water in de rivier en kreken. Voor het doorspoelen van de toiletten op school nemen sommige leerklingen emmers mee om daarmee water uit de rivier te vervoeren.
Eerder berichtte de krant dat totaal ongeveer 250 leerkrachten gedupeerd zijn van 21 scholen met totaal ongeveer vierduizend leerlingen. Naar schatting zijn er zestig tot zeventig leerkrachten van zes scholen op dit moment in de stad. De rest werkt nog, maar er zijn signalen dat deze week meer leerkrachten naar de hoofdstad zullen komen.