Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gastcollege historicus Kastelein laat geschiedenis herleven bij Kinderuniversiteit

Gastcollege historicus Kastelein laat geschiedenis herleven bij Kinderuniversiteit

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — Hoe goed kennen leerlingen tussen zeven en twaalf jaar hun geschiedenis? En hoe verschillend is de leerinhoud van die standaard schoolboeken? De geschiedenis ligt volgens de Nederlandse historicus Eric Kastelein op straat en burgers komen die elke dag tegen, alleen staan ze er niet bij stil. Hij heeft zaterdag voor de Kinderuniversiteit hierover een gastcollege gehouden.

Om de stof boeiend te houden, stelde Kastelein actuele vragen, zoals wat voor herdenkingsjaar 2023 is. De leerlingen mochten nadenken over al de bigi yari die worden herdacht dit jaar. Naast de herdenkingsdagen van de immigranten werd 1 juli aangehaald.

Daartussen waren er enkele hersenkrakers. Bijvoorbeeld bij het opzetten van een gedenkteken. Aan welke criteria moet worden voldaan. Naast de cultuurhistorische waarde is de plek erg belangrijk. Er moet een verband zijn.

Mythe koning Willem III
Het gastcollege geschiedenis werd zaterdag door Kastelein verzorgd in het Lalla Rookh Museum.
Hij legde uit dat elk monument, gedenkteken of standbeeld een verhaal vertelt. Het zijn er veel. Niet alleen de kinderen zien heel wat over het hoofd, ook volwassen.

Gesproken werd over de Statuutboom op het Onafhankelijkheidsplein. Deze groenhartboom herinnert aan de gebeurtenis op 29 december 1954. Het eerste signaal van een naderende onafhankelijkheid toen was de afkondiging van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden. De overzeese gebieden – Suriname en de Nederlandse Antillen – kregen hierdoor meer zelfstandigheid.

Tussen al de monumenten zat er een mythe, wat nu fake nieuws wordt genoemd. Dat gedenkteken is te vinden aan de gevel van het gebouw van het ministerie van Financiën en Planning bij het Onafhankelijkheidsplein. Dit medaillon is ter ere van koning Willem III geplaatst.

Kastelein: “Volgens bronnen zou hij een cruciale rol hebben gespeeld bij de afschaffing van de slavernij in Suriname, maar dat is een mythe.” In zijn boek ‘Oog in Oog met Paramaribo, verhalen over het herinneringserfgoed’, gaat de historicus hierop in en ontmaskerd hij de mythe.

Een ander merkwaardig monument wordt dagelijks door heel wat bezoekers van Wakapasi gezien doch niemand staat daarbij stil. Vlak bij Wakapasi is er een heuvel, waar vooral jonge kinderen op klimmen of men gebruikt deze achtergrond bij het maken van een selfie. Wat velen niet weten is dat het een grafheuvel is die sinds 1896 bestaat. De hoogste baas in Suriname toen, Warmolt Tonckens, legde die aan als herinnering aan zijn echtgenote die op 47-jarige leeftijd stierf.

Eerste keer

In twee uren werden de leerlingen meegenomen in de geschiedenis van de monumenten en standbeelden die werden gemaakt ter herdenking van de slavernij en de immigratieperiode. Maar ook de grote stadsbrand in 1983 kwam aan de orde. “Het is de eerste keer dat ik een kindercollege in Suriname verzorg. In Nederland heb ik ooit ook een college gegeven, maar dan voor de middelbare school”, zegt Kastelein.

Waar hij bij een eerstvolgende presentatie met kinderen vooral op zal letten is dat het leeftijdsverschil niet te groot is, zoals zaterdag. Pupillen van zeven en acht jaar vinden plaatjes leuker dan uitgebreide verhalen en dat was ook duidelijk te merken. De leerlingen van de bovenbouw waren gemotiveerder en maakten aantekeningen. Ook was de klas te groot.

Eerder heeft Kastelein een presentatie gehouden voor leerlingen van Imeao 5. “Dat was ongelooflijk interessant. Het zijn MBO’ers die de opleiding toerisme doen en die waren supergemotiveerd. Het kindercollege was een totale andere ervaring, maar wel even leuk.”

Elke zaterdag verzorgt de Kinderuniversiteit Suriname colleges. De lessen zijn vaak spannend en de pupillen enthousiast. Microbiologie, coderen, biologie, architectuur en archeologie zijn vakken die aan bod komen.