Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gajentaan: Nederlandse regering verlost van een dwingeland

Gajentaan: Nederlandse regering verlost van een dwingeland


Jan Gajentaan

 

 

 

 

 

 

 

Amsterdam – Volgens politiek analist Jan Gajentaan is de Nederlandse regering verlost van een dwingeland.  21 april 2012 moet volgens hem gezien worden als een memorabele dag.

“Zaterdag 21 april is in Nederland de zogenaamde “gedoogcoalitie” CDA/VVD/PVV gevallen als gevolg van onenigheid over  het invullen van een bezuinigingspakket van 14 miljard Euro. Uiteindelijk was het Wilders zelf die er de brui aan gaf en de onderhandelingstafel in het Catshuis verliet. Wat mij betreft mogen we deze dag wel uitroepen tot een nationale feestdag, want ik ben erg blij dat de Nederlandse regering verlost is van de politicus Wilders, die zijn eigen partij regeert als een echte dwingeland”, laat Gajentaan aan GFC Nieuws weten.

“Het hebben van een afwijkende mening wordt daar niet getolereerd, wat er onder meer toe heeft geleid dat de PVV’er Hero Brinkman onlangs een eigen fractie heeft opgericht. Bovendien bracht de rechts-populistische Wilders Nederland steeds meer in diskrediet door zijn openlijke intolerantie tegenover moslims.  Ook zijn ‘Polenmeldpunt”, een website waar burgers klachten over Oost Europeanen kunnen deponeren, bracht veel schade toe aan het internationale imago van Nederland.”

“De afgelopen dagen werd al duidelijk, dat premier Rutte wel zo’n beetje klaar was met de grappen en grollen van de PVV. Toen minister Bleker een moeizaam compromis bereikt had over het gedeeltelijk onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeland (noodzakelijk vanwege Europese milieu-richtlijnen) en de PVV de boel weer op scherp zette door te dreigen met een referendum, maakte Rutte daar korte metten mee. Hij dreigde zelfs om de polder dan maar helemaal onder water te zetten. Vermoedelijk heeft Wilders toen zelf zijn conclusie getrokken, omdat zijn invloed op deze coalitie overduidelijk teruggebracht  zou worden door premier Rutte.”

“Op het sociaal-economische vlak, had en heeft Wilders Nederland helemaal niets te bieden. Hij wil niet nadenken over hervormingen in de woningmarkt of in de arbeidsmarkt, die noodzakelijk zijn om het land uit het slop te halen. Wat Wilders betreft, wordt alles weer zoals het dertig of veertig jaar geleden was, inclusief de herinvoering van de gulden. Met dit soort retro-politiek schiet Nederland helemaal niets op, dat is de afgelopen twee jaar ook wel gebleken. De Nederlandse economie presteerde veel slechter dan de omringende landen.”

“De regering Rutte-Verhagen zal de komende maanden verder gaan als demissionair kabinet. Dat betekent dat zij in ieder geval het lopend beleid zullen afhandelen volgens de huidige richtlijnen; het standpunt ten aanzien van Suriname dus niet zal veranderen. Grote hervormingen zullen uitgesteld worden tot na de verkiezingen, die voorzien worden in september of oktober. Premier Rutte zal ongetwijfeld trachten om in het parlement een meerderheid te vinden om toch nog een aantal bezuinigingsmaatregelen door te voeren, aangezien de Nederlandse begroting anders te veel uit het spoor gaat lopen van de EU richtlijnen (tekort van maximaal 3%). Dat hoeft niet onmogelijk te zijn. België had recentelijk bijna twee jaar een demissionaire regering, die er niettemin keurig in slaagde om het begrotingstekort onder de Europese norm te brengen.”

“We moeten uiteraard afwachten wat de komende verkiezingen Nederland zullen brengen. Het lijkt erop dat de PVV van Wilders over het hoogtepunt is, deze partij scoort in de peilingen nog maar tussen de tien en de twintig zetels (van de 150). Het zit er dus dik in dat Nederland later dit jaar een centrum-linkse dan wel een centrum-rechtse regering zal krijgen, al naar de voorkeur van de kiezer. De rol  van de PVV op regeringsniveau is voorlopig uitgespeeld”, aldus Gajentaan.

Radio Suriname – Gajentaan: Nederlandse regering verlost van een dwingeland