Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » G-Artblok presenteert speciale tentoonstelling ‘Loving Memory’

G-Artblok presenteert speciale tentoonstelling ‘Loving Memory’

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “Ze was een geboren talent, dat alle ingrediënten had om een groot kunstenaar te worden. Jammer dat ze er niet meer is”, zegt George Struikelblok. In zijn kunsthal G-Artblok wordt maandag een bijzondere expositie gehouden.

Bij de jaarlijkse afsluiting van de blokcursus tekenen en schilderen, waarbij studenten hun werken aan het publiek presenteren, worden de tekeningen van de zestienjarige Raleeza Raveena Baidjnath-Panday ook tentoongesteld. Het bijzondere van de expo ‘Loving Memory’ is dat Baidjnath-Panday geen student van G-Artblok is geweest. Ze is in oktober 2021 overleden.

Veelzijdig

De tiener had de zeldzame ziekte teratoom. Een type tumor, die ontstaat uit stamcellen, die nog veel andere soorten cellen kunnen vormen, van hart- tot botcellen (bron: szf.sr). Vanwege de doorgroei van die cellen, kreeg ze vaak pijn. Ze werd geopereerd, maar in het laatste traject, in haar herstelperiode, ging het mis. Ze liep een ziekenhuisbacterie op en overleed twee maanden na haar verjaardag in het ziekenhuis.

Haar moeder omschrijft haar als “een heel levenslustig en creatief meisje”. Op heel jonge leeftijd had ze een passie voor tekenen ontwikkeld. Zelf heeft ze nooit teken- en schilderlessen gevolgd. Haar tekeningen zijn heel divers: insecten, planten, dieren, landschappen en nog meer. Dat het spirituele van het hindoeïsme haar heel na aan het hart stond, is ook te merken aan een aantal van haar tekeningen. De lotusbloem, hindoegoden, maar ook het ohm-teken heeft zij in verschillende vormen getekend.

Ze was ook zeer behendig met mehendi. Dit is een tekentechniek sinds de oudheid waarbij oosterse vrouwen met originele patronen hun lichaam met henna (rode natuurlijke kleurstof) beschilderen. Die originele patronen tekende Raleeza ook op papier. Waar ze al die creativiteit vandaan had, is een raadsel voor haar ouders. Behalve tekenen, bespeelde ze een blaasinstrument en liep ze voor het modellenbureau Star Models. Ze kon daarnaast goed sleutelen aan auto’s.

Raleeza was model voor het modellenbureau Star Models.

Verhoudingen

Om de creativiteit van haar dochter aan een breder publiek te tonen benaderde haar moeder Struikelblok, van wie zij op de muloschool tekenlessen heeft gekregen. “Maar dat was nog geen reden om gelijk ‘ja’ te zeggen op haar verzoek”, zegt hij.

Hoewel het verhaal van een jong overleden kind dat van tekenen hield, hem diep raakte, nam hij pas het besluit voor een speciale tentoonstelling toen hij haar tekeningen zag. “Aan alle tekeningen die ze heeft gemaakt, zie je duidelijk dat ze beeldende kunst heel goed had begrepen, zoals de kleurenovergang en tekenen in verhouding.”

Hij laat enkele van haar composities zien, zoals een oog, een vlinder, een mensfiguur. “Hier kan je duidelijk zien dat de verhoudingen van haar zelf komen. Voor iemand die nooit tekenlessen heeft gevolgd, is dit heel bijzonder. Misschien heeft ze die informatie bijvoorbeeld van YouTube of de tekenleraar op school. Ze wist goed en snel die in haar tekeningen te verwerken, want de verhoudingen zitten heel goed in mekaar”, analyseert Struikelblok.

Hij laat ook een tekening zien van een landschap waar de overgang van licht naar donker door haar is verwerkt. “Ze was duidelijk iemand die geboren is met tekentalent.”

Collage

Bij de expo ‘Loving memory’ worden, met werken van de kunststudenten van G-Artblok 71 tekeningen van Baidjnath-Panday tentoongesteld. Die zijn vanaf ze in het prille begin als kind bezig was tot schooltekeningen, tot kort vóór haar overlijden.

Voor de kunstopleiding G-Artblok is het de eerste keer dat bij een studentenpresentatie er een gast wordt meegenomen. “Aan de studenten een mooie manier om werken te laten zien van iemand met een enorme passie voor tekenen en schilderen”, zegt Struikelblok.

De bijzondere dingen die ze gedurende haar leven heeft gedaan zijn in een videocollage vastgelegd, die gedurende de tentoonstelling zal worden vertoond. Behalve de fysieke tentoonstelling in de hal, zullen de tekeningen op de socialemediakanalen van de kunstopleiding gedeeld worden.