Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Frequente stroomuitval in verschillende gebieden

Frequente stroomuitval in verschillende gebieden

De afgelopen dagen hebben verschillende gebieden te kampen gehad met stroomuitval. Grote delen van o.a. Latour, Indira Gandhiweg en Kwarasan zaten voor meer dan zeven tot acht uren in het donker. Een zeer gebelgde bewoner van Verlengde Menkendam zegt dat ook dit verzorgingsgebied zonder elektriciteit zat.  Een vaak voorkomend probleem hier is dat de trafo steeds ontploft. Het wordt steeds weer gerepareerd, maar het probleem wordt niet verholpen. De plotselinge stroomuitval zorgt voor veel ongerief, vooral bij kleine kinderen die niet gewend zijn aan het donker. De samenleving vindt het zeer betreurenswaardig dat er vooraf geen bekendmakingen komen.

Kenneth Vaseur, directeur Energie Bedrijven Suriname (EBS), zegt dat het bedrijf over het algemeen een achterstand heeft in het onderhoud van het net. En zolang de tarieven niet gewijzigd worden, kan de EBS niet ingrijpen. Voorlopig moeten zij het doen met de middelen die er zijn.

John van Coblijn, NPS- topper, meent dat het belangrijk is dat de EBS de samenleving uitlegt wat er met de productie en distributie van energie aan de hand is. De samenleving heeft recht op informatie. “En alleen met correcte informatie ga je een samenleving kunnen bevredigen”, meent Van Coblijn. Hij hoopt dat voor dit probleem er oplossingen worden gezocht. Er hadden eerder besluiten genomen kunnen worden wat betreft de productie van energie. Het uitvallen van energie heeft zijn negatieve effecten voor niet alleen de economie, maar ook de zekerheid van de gemeenschap. Hij vindt het van eminent belang dat er stabiliteit komt in de levering van stroom.

Het is publieksgeheim dat de generatoren die door de vorige regering waren besteld, zijn afgezegd door de huidige regering. Volgens bekomen informatie is er aan een persoon, die heel dicht bij de president staat, fiat verleend om privé generatoren te importeren. Deze gaan naar Staatsolie, die op haar beurt energie verkoopt aan de EBS. Ditzelfde model wilde de regering Wijdenbosch tijdens zijn bewind toepassen, maar het mislukte.

De NPS- topper zegt dat hij zijdelings wel wat informatie heeft opgevangen. De distributie van energie mag in geen geval door politiek beïnvloed worden. Het bedrijf moet de continuïteit van energie blijven garanderen, want de beschikbaarheid van energie heeft niets met politiek te maken.

 

Dagblad SurinameDagblad Suriname – Suriname's Populairste Krant


Posted

in

by

Tags: