Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Franse Polynesiërs willen genoegdoening van Frankrijk voor atoomproeven in hun achtertuin

Franse Polynesiërs willen genoegdoening van Frankrijk voor atoomproeven in hun achtertuin

Frans-Polynesië sleept Frankrijk voor de rechter vanwege misdaden tegen de mensheid. Het vroegere moederland liet atoombommen ontploffen binnen het leefgebied van honderdduizenden mensen, van wie een groot deel nu ernstig ziek is.

Frankrijk voerde vanaf 1966 honderden kernproeven uit in het gebied. Radioactief afval werd, in strijd met internationale regelgeving, gewoon in de oceaan gedumpt. Dat ging door tot en met 1996.

Met instemming van de Polynesiërs, zegt Frankrijk. Onzin, zegt Oscar Temaru. Hij is leider van de Frans-Polynesische Tavini Huiraatira Party.

Kanker

De proeven werden doorgedrukt onder bedreiging dat er anders een militaire regering door Frankrijk zou worden ingesteld, getuigde Temaru bij het Internationaal Strafhof.

Bijna 10.000 van de krap 300.000 bewoners van het Franse gebiedsdeel – Polynesië bestaat uit 118 eilanden, waarvan 67 bewoond zijn – lijdt aan de een of andere vorm van kanker.

Frankrijk zegt dat er geen verband is en ontkent elke verantwoordelijkheid voor de milieu- en gezondheidseffecten van de tests.

Hoewel het zijn eigen parlement en regering heeft onder leiding van een eigen president zijn het rechtssysteem, veiligheid, defensie en onderwijs rechtstreeks in handen van de Franse overheid.