Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Firebird LNG ziet business kansen in Suriname

Firebird LNG ziet business kansen in Suriname

PARAMARIBO — Firebird LNG is door Phoenix Development Company gecontracteerd voor het verwerken van aardgas tot liquefied natural gas (LNG/vloeibaar aardgas). Het bedrijf ziet business kansen in Suriname en Guyana vanwege de gasvoorraden in die twee landen en de toenemende vraag wereldwijd naar aardgas

Tijdens een bespreking met president Chandrikapersad Santokhi werd woensdag duidelijk dat Firebird LNG een overeenkomst wenst te sluiten met Staatsolie om gas uit Guyana te importeren, het vervolgens te verwerken, vloeibaar te maken en te exporteren. Dat alles in overeenstemming met de Surinaamse Petroleumwet van 1990.

Firebird LNG acht dat pad wenselijk om nog dit jaar een Final Investment Decision te maken in Suriname. Volgens de Communicatiedienst Suriname wil Staatsolie meer informatie om een duidelijker beeld te hebben over de haalbaarheid van het voorstel en hoe de samenwerking eruit moet zijn. Directeur Annand Jagesar was woensdag ook bij de bespreking.

Hoofddoel van de ontmoeting was om Santokhi tussentijds te rapporteren over de status van Port of Nickerie, een diepwaterhaven en een speciale economische zone in Nickerie, waarvoor Havenbeheer Suriname en Phoenix Development Company een partnerschap zijn aangegaan. In november 2022 werd het officiële startsein gegeven voor de haven waarvan wordt verwacht dat die in de toekomst van grote betekenis zal zijn voor de handel, landbouw, het toerisme en de export van LNG.

Phoenix Development Company, een platform voor nationale en internationale bedrijven om hun goederen en diensten te leveren aan de near-shore en off-shore industrieën in de regio, heeft de haven van Rotterdam gecontracteerd om te helpen bij de ontwikkeling van de Port of Nickerie. Bij de ontmoeting zat woensdag ook minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme aan.