Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Financiële sector Suriname onder druk bonden

Financiële sector Suriname onder druk bonden

PARAMARIBO, 1 jun – Handelsbanken en verzekeringsbedrijven staan onder toenemende druk van de vakbeweging. De vakbonden willen snel loonsverhogingen van minstens vijftien procent. De verscheidene directies pleiten voor behoudendheid en gaan voor iets meer dan vijf procent. Er moet met meer rekening worden gehouden dan alleen de beurs van de arbeider.

Inflatie loert immers om het hoekje. En laat het nu precies de banken zelf zijn die vaker loonmatiging prediken. Het is ook waar het IMF op aandringt. De vakbeweging heeft daar geen oor naar. “Al die instellingen maken al jaren fikse winsten. We zeggen niet dat de winsten verdeeld moeten worden onder de arbeiders, maar geef de mensen een behoorlijk salaris”, zegt vakbondsleider Roy Adama tegenover de Ware Tijd.

De vakbeweging keert het ook om. Met voorbije inflatie zijn ook de lonen minder waard geworden. Dit moet op een of andere manier gecompenseerd worden en het liefst zo compleet mogelijk. “Anders betekent het dat de mensen minder koopkracht hebben”, aldus Adama. Het IMF adviseerde onlangs krachtige loonmatiging. Suriname zal anders niet in staat zijn de infaltie binnen de perken te houden. Vorig jaar was die elf procent.


Posted

in

by

Tags: