Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Families Dijksteel en Wolfjager wijzen financiële hulp regering af

Families Dijksteel en Wolfjager wijzen financiële hulp regering af

Tekst en beeld Gilliamo Orban

PARA — “Middels dit schrijven willen wij u op de hoogte stellen dat de families van de overleden strijders Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager besloten hebben uw toegezegde bijdrage vanuit het kabinet van de president in welke vorm dan ook niet te accepteren.”

Dat staat in een brief van Inheems Kollectief Suriname (IKSUR), die de familie bijstaat. De families blijven erop staan dat president Chan Santokhi de namen van de overleden mannen eerst zuivert. Dit naar aanleiding van de uitspraken, die het staatshoofd kort na het gebeuren op 2 mei in De Nationale Assemblee heeft gedaan.

“We hebben scheiding der machten zoals de uitvoerende en rechterlijke macht en unu no musu fromu den sani

Lloyd Read, IKSUR-voorzitter

Hij heeft de groep mannen die betrokken is bij de actie van 2 mei in en rondom Pikin Saron afgeschilderd als terroristen.  “Eveneens vragen wij ons af hoe de toegezegde bijdrage in lijn kan zijn met dergelijke zware beschuldigingen vooral waar er nog geen officieel onderzoek vanuit het Openbaar Ministerie heeft plaatsgevonden”, staat in het schrijven.

IKSUR-voorzitter Lloyd Read gaf tijdens de uitvaart van Dijksteel en Wolfjager in zijn toespraak aan dat het kabinet van de president zaterdag is verwittigd over het besluit van de families. Hij zei dat met deze brief de inheemsen en anderen in de samenleving moeten weten dat de dood  van mannen met verschillende aspecten te maken krijgt.

“We hebben scheiding der machten zoals de uitvoerende en rechterlijke macht en unu no musu fromu den sani”, benadrukte Read. Hij wees er verder op dat het overlijden van mannen, die als strijders worden gezien, het inheemse volk en andere Surinamers wakker hebben geschud om op te komen voor de collectieve grondenrechten.

“Dit kan niet meer op deze manier verder, want wij zijn de eerste mensen van dit land en we gaan door met die strijd. We zijn trotse mensen en niemand moet ons zien als figi futu”, aldus Read.

Dijksteel en Wolfjager zijn zaterdag na een drukbezochte uitvaartdienst begraven te Cabendadorp. Rond vijf uur in de middag werden de kisten van de heren met onder andere traditionele inheemse muziek naar de begraafplaats gedragen.