Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Familie vermoedt dood door mishandeling door hoofdkapitein

Familie vermoedt dood door mishandeling door hoofdkapitein

door Samuel Wens

KLAASKREEK — “Ik heb de man dronken op mijn stoep aangetroffen en hem enkele corrigerende tikjes gegeven. Wij dignitarissen moeten niet alleen optreden tegen de schoolkinderen, maar moeten dat ook doen met ontspoorde volwassenen.” Zo reageert hoofdkapitein Michel Walden van het dorp Klaaskreek tegenover de Ware Tijd op de commotie die is ontstaan na zijn vermeende mishandeling van Alvin Huur (44) vorige week maandag.

De man is twee dagen daarna, woensdag, overleden. Echter, de hoofdkapitein ontkent (ernstige) mishandeling. Maar de familie van het slachtoffer vermoedt een verband tussen de mishandeling en de dood. De nabestaanden hebben bij de politie aangifte gedaan en granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners op de hoogte gesteld. Justitie heeft het lijk naar Paramaribo laten overbrengen voor sectie.

“Ik heb de man dronken op mijn stoep aangetroffen en hem enkele corrigerende tikjes gegeven”

Hoofdkapitein Michel Walden

Op weg naar huis

Ruben Dams, de gewestelijke politiecommandant van Brokopondo, zegt dat de zaak voor verder onderzoek wordt behandeld door de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname. Personen die de krant sprak, vertelden dat Huur ‘op weg van een feest’ naar huis voor de woning van Walden is gevallen en toen ’zonder enige aanleiding’ is mishandeld.

In afzonderlijke gesprekken betreuren de kapiteins Rossano Friendrijk en Zwingley Strijder het optreden van hun collega Walden. Strijder benadrukt dat het tegen de traditie is dat een dorpskapitein iemand aanvalt, omdat juist hij één van de districtsautoriteiten is die de orde en rust binnen de dorpsgemeenschap moet bewaken.

Drankwedstrijd

Walden vertelt dat enkele dorpelingen op de bewuste avond een drankwedstrijd hadden georganiseerd en dat Huur een kwart liter 90 procent alcohol won en daarmee winnaar werd van de uitgeloofde SRD 200. “Hij werd daarna in hopeloze toestand op mijn stoep achtergelaten.”

Overigens, de hoofdkapitein vindt dat Huur had moeten stoppen met zijn alcoholgebruik. Friendrijk, die familielid is van de overledene, zegt tegen de krant dat hij van de drankwedstrijd heeft gehoord, maar niet weet niet of het waar is.