Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Familie over Colombiaans wonder: kinderen overleefden op cassavemeel en fruit

Familie over Colombiaans wonder: kinderen overleefden op cassavemeel en fruit

Cassavemeel en vruchten die in het regenwoud groeien waren de redding voor de vier kinderen die na een vliegtuigcrash 40 dagen wisten te overleven in de Colombiaanse jungle. Dat vertelt een oom van de vier twee dagen nadat de zusjes en het broertje werden teruggevonden.

Bij het ziekenhuis waar de ernstig verzwakte kinderen worden behandeld vertelde het familielid tegen de verzamelde pers hoe Lesly (13 jaar), Soleiny (9 jaar), Tien Noriel (4 jaar) en Cristin (ongeveer 1 jaar) zo lang wisten te overleven na de crash op 1 mei. “Toen het vliegtuig neerstortte, namen ze cassavemeel mee uit het wrak. Daarmee hebben ze weten te overleven.”

Toen het cassavemeel op was, begonnen de kinderen zaden te eten, zegt de oom. Ze hadden in de extreme omstandigheden ook een beetje geluk: het is net het seizoen waarin er veel fruit te vinden is in het regenwoud.

Slangen en muggen
Wat ook hielp is dat de kinderen waren opgegroeid in het gebied. De reddingswerkers prezen vooral Lesly, de oudste van de vier, die een beetje had geleerd hoe je moet overleven in de jungle. Zij leidde de anderen door de beproeving.

De vier wisten zo te overleven in het gebied vol slangen, muggen en andere dieren, maar ze waren er na ruim een maand wel beroerd aan toe: vermagerd, uitgedroogd en onder de insectenbeten.

Een legerarts bij een de kinderen kort na de redding vrijdag. Foto: AFP

Achteraf blijkt dat reddingsteams tijdens eerdere zoektochten al een paar keer heel dicht bij de kinderen waren geweest in de dichte jungle, maar zo’n 20 tot 50 meter van hen vandaan. Maar de vier waren, als ze de teams al hadden gehoord, te zwak om om hulp te roepen volgens generaal Pedro Sanchez die de leiding had over de reddingsoperatie.

“De kinderen waren al heel zwak”, zei Sanchez daarover. “Ze hadden waarschijnlijk maar net genoeg kracht om te ademen, een stukje fruit te pakken of een druppel water te drinken.”

‘Geschiedenis geschreven’
De kinderen vertelden na hun redding dat ze na de crash enige tijd gezelschap hadden van een Mechelse herder. De hond, Wilson, was ingezet bij de reddingsoperatie en raakte vermist. Het leger is nog op zoek naar hem.

Op dit moment krijgen de kinderen vocht toegediend omdat ze ernstig waren uitgedroogd. Ze waren zaterdag nog niet in staat om te eten, meldde de minister van Defensie. “Over het algemeen is hun conditie redelijk.”

President Gustavo Petro en zijn gezin brachten zaterdag een bezoek aan de kinderen in het ziekenhuis. Hij noemde het verhaal van de kinderen “een waar voorbeeld van overleven” en zei dat ze geschiedenis hebben geschreven.