Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Fact check: reserve leeggeroofd door de vorige regering

Fact check: reserve leeggeroofd door de vorige regering

Fact check is een nieuwe serie om valse beweringen, halve en hele leugens, sprookjes en drog van Surinaamse politici aan de hand van “feiten en publicaties” te ontbloten. Dit is kennelijk nodig en het is om af te komen van de vervuiling door politici van meningen bij burgers. Doel is dat de burger goed geïnformeerd keuzes maakt.

Aflevering 1: reserve bij de CBvS was leeggeroofd door de vorige regering

Context
Wij kennen allemaal de verhalen die steeds verteld en herhaald zijn door de VHP-politici en die nagepraat zijn door zogenaamd ontwikkelde mensen die neutraal beweren te zijn. De samenleving ging daardoor in alles geloven. Vergelijk het met de case Irak, toen de VS beweerde dat Saddam massavernietigingswapens had. Saddam verweerde zich tegen die aantijgingen maar niemand wilde hem geloven.

Analyse
In het Herstelplan 2020-2022 opgesteld door een VHP-minister en gepubliceerd pas in mei 2021, en dat dus bijna een jaar na overname van de regeermacht. Let wel, een VHP-minister dus die had geen reden om de vorige regering te besparen. En als hij in dat document opneemt hoe de reserves waren dan weet jezelf “hoe laat het is”. En let ook wel dat het document gepubliceerd is in mei 2021 dus ze hadden alle tijd om alles goed te verifieren met de nieuwste inzichten en informatie. No wan fromu tori over USB of computer zijn meegenomen meer.

Wat zegt het document? Lees hier.

Boi, yongu, mi mati, wat lezen wij hier? Wij zien in 2020 een reserve van ruim half miljard Amerikaanse dollar!

Huh? Da hoe da? Wat was leeggeroofd?

Maar wat lezen wij nog meer uit zo’n grafiek:
1. Toen Front in 2010 overdroeg was de reserve US$ 691 miljoen, dus geen miljard US$ die velen beweren. Maar da hoe da? Waarom zinloos en dom liegen?
2. De reserve is eerst onder de vorige regering gegroeid naar boven een US$ miljard (!) en is daarna gaan dalen tot een dieptepunt in 2015. Dit past en klopt met het feit dat de prijs van olie en goud flink daalden en de bauxietinkomsten langzaam begonnen weg te vallen. In een volgende aflevering ook feiten hierover.
3. Vanaf 2015 is de reserve zelfs steeds gegroeid van US$ 330 naar US$ 648 in 2019 en om uiteindelijk in 2020 te eindigen op US$ 585 miljoen. Noot: het is onduidelijk waar de reserve zat tussen US$ 648 en US$ 585 bij overdracht in juli 2020.
4. De vorige regering nam over in 2010 bij een reserve van US$ 691 miljoen en droeg over bij een reserve US$ 585 miljoen, dus US$ 100 miljoen minder in reserve na 10 jaar regeren.

Noot: met deze analyse wil ik in elk geval geen statement geven of er wel of geen geld in enige vorm door vorige regering achterover is gedrukt. Dat moet maar door de ijverige pg onderzocht worden.

Conclusie
De burgers zijn door de VHP-politici en de futuboi van die politici gruwelijk misleid. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van het land. Burgers moeten in alle vrijheid keuzes kunnen maken. En die mogen ook voor jou kiezen, maar dan graag op basis van jouw visie die betrouwbaar verteld wordt en niet op basis van leugens en helemaal niet om de ander zwart te maken. Heb je geen visie, kan je het land niet tot ontwikkeling brengen blijf dan weg uit de politiek maar ga geen leugens, sprookjes en verhaaltjes vertellen om straks een luilekker luxeleven te leiden als politicus omdat je voor de rest niet veel anders kan op de arbeidsmarkt.

Hikmat Mahawat Khan

Noot: ik schrijf niet om een partij in bescherming te nemen of een partij te bekladden. In dit artikel gaat het om kritiek op de VHP omdat zij veel leugens hebben verspreid en niet om de NDP in bescherming te nemen, dus no ‘wer’ mi ede over paars dit of dat of waar was je toen.