Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Fabels en feiten over fruit

Fabels en feiten over fruit

Er bestaan verschillende fabels en feiten over fruit, hieronder staan er een aantal op een rijtje:

Fabel 1: Fruit mag je onbeperkt eten. Helaas is dit niet zo. Vooral mensen die willen afvallen moeten hierop letten. Fruit is gezond, lekker en een makkelijk tussendoortje, maar fruit bevat van nature suiker (vruchtensuikers) en deze bevatten calorieën. Het is dus een beetje opletten maar 2-3 porties fruit op een dag is geen probleem. Een laatste punt om op te letten zijn de vruchtensappen. Deze leveren meer calorieën dan een stuk fruit en leveren minder vezels.

Fabel 2: Superfruit is gezonder. Onder superfruit vallen de granaatappels, de Goji- en Acai bessen. Zij bevatten veel antioxidanten en worden daarom vaak bestempeld als ‘superfruit’. Maar volgens verschillende wetenschappers komt de gezonde werking van dit fruit door de combinatie van stoffen die in het fruit zitten en niet alleen van de antioxidanten. Elk soort fruit heeft een eigen combinatie van gezonde stoffen. Daarom is gevarieerd eten erg belangrijk. Het is onverstandig om steeds hetzelfde soort fruit te eten. Afwisseling is het toverwoord.

En nu met de feiten boven tafel:

Feit 1: Fruit helpt om op gewicht te blijven. Veel diëten zijn ingewikkeld en eenzijdig. Het is onverstandig om deze voor een lange tijd vol te houden omdat deze diëten niet alle voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft. Een tip: Vervang een ongezonde eetgewoonte door een stuk fruit. Dit scheelt calorieën en heeft goede voedingsstoffen voor het lichaam.

Feit 2: Fruit stilt sneller de trek dan een kroket. Vezels zorgen voor een sneller verzadigend gevoel en fruit bevat veel vezels. Door fruit te eten is het honger gevoel sneller weg. Voedingsmiddelen, zoals een kroket, bevat veel vet. Door vettige voedingsmiddelen te eten wordt het verzadigingsgevoel pas veel later opgemerkt. Het gevaar is dan ook dat er teveel vette producten worden gegeten.

Feit 3: Fruit helpt om gezond te blijven. Wie nu nog niet weet dat fruit eten gezond is, dan hier de laatste feit. Het voedingscentrum heeft diverse campagnes gemaakt om het eten van fruit en groente te stimuleren. Volgens het Voedingscentrum helpt het eten van groente en fruit tegen verschillende chronische ziekten. Het zou het risico op hart-en vaat ziekte en bepaalde vormen van kanker verkleinen.

(nu.nl)


Posted

in

by