Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » EZ-exporteursbeurs ter stimulering van lokale productie en export

EZ-exporteursbeurs ter stimulering van lokale productie en export

PARAMARIBO — Ter versterking van ondernemerschap en de potentie om de export te verhogen heeft het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) voor de tweede keer de EZ-export beurs georganiseerd te Roeli’s Event Venue.

De beurs is gisteren geopend en eindigt vandaag. “Het doel is om (potentiele) exporteurs de gelegenheid te geven te netwerken, informatie te vergaren en hun producten tentoon te stellen aan buitenlandse- en lokale opkopers”, zegt het ministerie in een persbericht.

Vertegenwoordiger van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Mervel kotzebue, zegt dat Suriname eens een welvarend export land is geweest. Dit kan volgens hem weer bewerkstelligd worden, als de overheid een strategisch plan per district ontwikkelt om lokale ondernemers te ondersteunen. Deze beurs geeft volgens Kotzebeu veel stimulans aan de ondernemers om te exporteren.

De Guyanese ambassadeur in Suriname, Virjanand Depoo, zegt blij te zijn met de samenwerking. Volgens Depoo verschilt Suriname niet veel met Guyana gelet op het voornemen om veel meer te exporteren.

Private public partnership

Directeur Ondernemerschap op het ministerie, Karishma Mathoera, is tevreden met de participatie van de ondernemers. Volgens de directeur biedt de samenbundeling van de overheid met de ondernemers en het geloof in eigen producten kansen om meer te kunnen exporteren.

“Er wordt ook beleid gemaakt om import producten zonder verstaanbare Nederlandse of Engelse omschrijving langzamerhand te verbienden”

Ez-minister Rishma Kuldipsing

Minister Rishma Kuldipsingh heeft aangegeven dat de focus van ondernemerschap ligt bij de facilitering van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO). Er wordt volgens de bewindsvrouw continue gewerkt aan het stimuleren van eigen productie, zodat er uiteindelijk kan worden overgegaan tot het verminderen van import en om lokale producten goedkoper en aantrekkelijker aanbieden aan de samenleving.

Er wordt ook beleid gemaakt om import producten zonder verstaanbare Nederlandse of Engelse omschrijving langzamerhand te verbieden. Met een goede samenwerking tussen de private- en publieke sector, is het ministerie verzekerd dat het ondernemerschap en daarmee ook Suriname tot hogere hoogtes laten klimmen.

Parlementsvoorzitter, Marinus Bee heeft aangegeven dat inclusiviteit heel belangrijk is. Een ieder zal nodig zijn om Suriname op te bouwen. Export is belangrijk, omdat het land zo valuta naar binnen krijgt. De overheid zal innovatief bezig zijn om de ondernemers te stimuleren, zelfs na een getroffen crisis. Volgens de voorzitter zijn de KMO’s de ruggengraat van de ontwikkeling van de economische groei van het land.

President Chandrikapersad Santokhi, sloot de rij der sprekers af. Hij vindt de beurs belangrijk, omdat productie, export en business development afhankelijk zijn van een goed investeringsklimaat. Volgens de president is de lokale productie een belangrijke steunpilaar voor de economische groei. Investeren in lokale productie zal ervoor zorgen dat de economie van het land minder afhankelijk zal zijn van productie inflatie.

EZ-minister Rishma Kuldipsing, bij één van de ondernemers op de exportbeurs vrijdag. [Foto: EZ]