Eind december was Argentinië even het middelpunt van de wereld. In het land heerste ongekende vreugde nadat de nationale voetbalploeg aan de hand van Lionel Messi wereldkampioen werd. Dagenlang was er feest in het land. Dag en nacht.
Maar achter die lach schuilt de keiharde waarheid. De armoede in Argentinië neemt steeds grotere vormen aan. Enorme inflatie heeft ertoe geleid dat twee op de vijf Argentijnen inmiddels onder de armoedegrens leven.
De inflatie steeg vorige maand voor het eerst in dertig jaar tot boven de honderd procent en is zo een van de hoogste ter wereld. Met name de prijzen van voedsel gaan door het dak, waardoor de inflatie vooral de armen treft. De situatie is het gesprek van de dag in het land en het leidt ook tot veel demonstraties in de grote steden.
Daklozen op het vliegveld
Op het grootste vliegveld van het land komen de problemen dagelijks pijnlijk aan het licht. Elke nacht zoeken meer dan honderd mensen er een slaapplek, waardoor Jorge Newbery International Airport inmiddels de grootste daklozenopvang van het land is geworden.
Door de coronapandemie is de situatie alleen maar verslechterd. Veel kleine bedrijven werden niet gesteund door de overheid en gingen failliet. Argentinië heeft ook al jaren een enorm begrotingstekort en de overheidsschuld neemt alsmaar toe. Het aantal daklozen dat te vinden is op het vliegveld stijgt dan ook nog elke week.
Veel daklozen kiezen liever voor een overnachting op het vliegveld dan in de straten van Buenos Aires. In de hoofdstad is de kans groot dat je ’s nachts wordt overvallen. Daarnaast is het vliegveld schoon en hebben de daklozen een dak boven hun hoofd.
De kans dat ze weggestuurd worden, is klein. Het bedrijf dat de beveiliging regelt op het vliegveld zegt dat ze de mensen niet hebben om de daklozen uit te zetten en accepteert de situatie voorlopig zoals die is.
‘Huur of eten’
Wanneer in de vroege ochtend de eerste vluchten vertrekken en aankomen, gaat een deel van daklozen aan het werk op het vliegveld. En hoewel ze daarmee wat geld verdienen, is het lang niet genoeg om rond te komen. “Als ik huur betaal, kan ik niet eten, en als ik eten koop, leef ik op straat”, zegt een van de daklozen tegen persbureau AP. Ze schetst daarmee de situatie waar veel mensen mee worstelen.
Afgelopen jaar daalde de werkloosheid in het land tot 6,3 procent, maar omdat ook de koopkracht flink afnam, kunnen veel mensen met een baan niet rondkomen. De Argentijnse regering heeft lang geprobeerd de inflatie in bedwang te houden, maar verdeeldheid heeft het economische beleid van het land alleen maar minder doeltreffend gemaakt.
Opnieuw aan de rand van de afgrond
Argentinië staat niet voor het eerst aan de rand van de afgrond. In 2020 ging het land ook al bankroet, voor de tweede keer in nog geen twintig jaar. De financiële problemen begonnen al ver voor de coronapandemie. De regering gaf jarenlang onverantwoord veel geld uit. Ook is er veel sprake van corruptie binnen de overheid.
In totaal is Argentinië al negen keer in de geschiedenis failliet gegaan.