Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Expositie ‘Zorg en Hoop’ moet bewustwording over klimaatverandering vergroten

Expositie ‘Zorg en Hoop’ moet bewustwording over klimaatverandering vergroten

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — Kinderen van Suriname en Nederland hebben in het kunstuitwisselingsproject ‘Zorg en Hoop’ in postertekeningen hun idee uitgebeeld hoe ze denken dat de natuur er in de toekomst zou moeten uitzien. “Ze hebben nagedacht over het thema klimaatverandering en wat voor boodschap ze aan mensen willen meegeven”, vertelt Rayen Bergen, operations manager bij Villa Zapakara, aan de Ware Tijd. Van alle bijna tweehonderd inzendingen zijn er twintig posters samengebracht die tot en met zaterdag te zien zijn in een expositie bij Wakapasi.

Er wordt wereldwijd, dus ook in Suriname, nog steeds allerlei afval, waaronder veel petflessen overal in de openbare ruimte, zoals op straat en pleinen, gegooid. De gevolgen hiervan zijn voor mens en milieu wereldwijd groot. Microplastic in water vervuilt de oceanen en komt bijvoorbeeld via vissen in het voedsel.

Zwart-wit en kleur

Onder leiding van kunstenaars Ruth Joeroeja en Fabian de Randamie maakten de Surinamers hun klimaatposters. In Nederland was de begeleiding in handen van Hedy Tjin. Elk kind gaf vanuit het eigen perspectief in zwart-wit vorm aan de zorgen over klimaatverandering. Hun gedachten over positieve ontwikkelingen of zelfbedachte oplossingen verwerkten ze in kleur. Er zijn tekeningen van mensen die plastic op straat of in de rivieren gooien. Ook het omhakken van bomen is in zwart-wit uitgebeeld. Mensen die bezig zijn om de natuur te beschermen zijn in kleur uitgebeeld.

Uit Nederland hebben negentig kinderen van de basisscholen ‘Samenspel’ in Amsterdam-Zuidoost, ‘De Jutter’ op het eiland Vlieland en het Arte College in Almere deelgenomen. Van Suriname deden 95 kinderen van OS Meerzorg in Commewijne, LBO Brokopondo en OS Kampong Baroe in Saramacca mee.

De expositie werd in Nederland tijdens het Kwakoefestival in juli en augustus gehouden. De geselecteerde posters zijn op tien dubbelzijdige staande panelen geplaatst. Op een apart paneel staat info over het project.

Bezoekmogelijkheden

Bergen: “Er is voor gekozen om de expositie bij Waka Pasi te houden vanwege de laagdrempeligheid. Het is een plek waar jongeren, onze grootste doelgroep, vaak rondhangen. Zij zijn de toekomst. Het klinkt clichéachtig, maar zij moeten straks de planeet Aarde verder inrichten en vormgeven.” Dit neemt volgens hem niet weg dat de expo ook voor volwassenen belangrijk is.

De expositie is van vijf uur ’s middags tot en met negen uur ’s avonds open, een tijdstip waarop veel mensen in die omgeving lopen. “Dit is onze bijdrage om de bewustwording over klimaatverandering te vergroten en te versterken”, benadrukt de Villa Zapakara-manager. Milieuwetgeving en naleving daarvan zijn belangrijk, maar daarnaast heeft iedereen persoonlijk een eigen verantwoordelijkheid. “Uiteindelijk bepalen wij wat we met ons afval doen. Gooien we de plastic fles, waaruit we een lekkere sap hebben gedronken in een ton om te worden gerecycled of achteloos in een kanaal?” vraagt Bergen retorisch.

Uitwisseling

Het uitwisselingsproject is een samenwerking van Villa Zapakara met de Nederlandse Underdocs van filmmaker Mirjam Marks, die ook medeoprichter is van Villa Zapakara.

Vorig jaar mei werd er al een filmfestival met het thema ‘Klimaatverandering’ georganiseerd. In aanloop ernaar werden voor leerlingen van tien tot vijftien jaar workshops gehouden met films en gesprekken rond klimaatverandering. Op www.underdocs.villazapakara.com zijn alle bijna tweehonderd kunstwerken te zien.

Het project is mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade in Paramaribo en Fonds voor Cultuurparticipatie. De posters zullen ook tijdens Museumn8 op 14 oktober bij Villa Zapakara te zien zijn.