Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Expositie Manspasi over helden en emancipatiestrijd  

Expositie Manspasi over helden en emancipatiestrijd  

PARAMARIBO — Het Nationaal Archief Suriname (NAS), The Black Archives (Nederland) en NAKS hebben samen de expositie ‘Manspasi’ in Suriname georganiseerd. De expositie met als thema ‘Verbonden geschiedenis van strijd in Suriname en Nederland’ is donderdag van start gegaan. Mitchell Esajas die antropoloog, medeoprichter en algemeen directeur is van The Black Archives en Jessica de Abreu die Antropoloog en medeoprichter is van Black Archives, waren ook aanwezig bij de opening samen met enkele leden van hun team. 

Tekst en beeld Tascha Aveloo

“Het grote doel van deze expositie is dat we hopen dat mensen geïnspireerd worden, en dat men zal leren uit die geschiedenis. De grote vraag is wat kunnen we leren uit de geschiedenis van emancipatie en verzet, voor een betere toekomst”, stelt Esajas.

Esajas stelt dat ‘Manspasi’ een leerproces is, waarbij het gaat om de strijd om gelijke rechten en gelijkwaardigheid voor eenieder.

Mitchell Esajas, The Black Archives

Verhalen van diverse bekende, maar ook onbekende helden van de Surinaamse en Nederlandse emancipatie zijn te zien, terwijl enkele Surinaamse kunstenaars ook met schilderijen een uitbeelding hebben gemaakt van enkele van deze helden. 

Emancipatiebewegingen

Esajas stelt dat ‘Manspasi’ een leerproces is, waarbij het gaat om de strijd om gelijke rechten en gelijkwaardigheid voor eenieder. De expositie en archieven laten ook zien dat er een hele lange geschiedenis is van emancipatiebewegingen in Suriname, in Nederland en andere landen, die met elkaar verbonden waren in solidariteit. 

“Sommige mensen denken dat de eigen cultuur, taal en religie minderwaardig zijn. Dat Europees en westers beter zijn. Dat we – zoals Anton de Kom dat zegt – niet genoeg geloven in onszelf”.  Anno 2023 heeft de groep zwarten wereldwijd nog steeds te maken met racisme en onderdrukking. Daarom denkt Esajas ook dat het belangrijk is dat mensen zien en weten dat er hiertegen altijd verzet is geweest. De expositie is tot en met 28 april te bezichtigen in het NAS.