Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Expositie klederdrachten toont verbondenheid

Expositie klederdrachten toont verbondenheid

Tekst en beeld Tascha Aveloo

PARAMARIBO — “Bij dit culturele erfgoed van de nazaten van de tot slaaf gemaakten staat centraal dat zij enorm trots erop zijn. En dit zorgt voor verbondenheid en behoud voor de toekomst.” Dat stelde president Chandrikapersad Santhoki in zijn speech bij de opening van de expositie ‘Traditionele Klederdrachten’.

Stilstaand bij de herdenking van 160 jaar afschaffing slavernij voegde het staatshoofd eraan toe dat het proces van excuses, herkennen en erkennen, reparatie en herstel van het slavernijverleden belangrijke punten zijn. Volgens Cultuurdirecteur Roseline Daan vertellen de klederdrachten een prachtig verhaal en zijn ze een weergave van de grote culturele waarde van Surinames materieel en cultureel erfgoed.

‘Eenheid is kracht’ is de slogan die wordt gehanteerd door de nationale commissie Jubileumjaar 2023. In dat kader is vrijdag in De Hal de expositie ‘Traditionele Klederdrachten’ georganiseerd. De tentoonstelling is samengesteld onder leiding van IBA Consultancy & Events en is tot en met zondag te bezichtigen.

Santhoki, first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, leden van de ministerraad en Ursell Mikhail Arends, minister van Integriteit, Transport, Natuur en Ouderenzorg tevens vicepremier van Aruba, maakten de openingsceremonie mee. Na een muzikale intermezzo waarbij ‘Misi A Mek Sani’ in een kleurrijke koto werd gekleed terwijl er een gedicht werd voorgedragen, mochten de aanwezigen de expo bekijken. Bij elke set-up werden de president en zijn gezelschap met culturele muziek en dans verwelkomd.