Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Expo ‘Hakka Opera’ in teken 170 jaar Chinese immigratie

Expo ‘Hakka Opera’ in teken 170 jaar Chinese immigratie

PARAMARIBO — Geïnspireerd door de 170ste herdenking van de Chinese immigratie op 20 oktober presenteren de curatoren Kit-Ling Tjon Pian Gi en Rinaldo Klas de expositie ‘Hakka Opera in Suriname’. Readytex Art Gallery schrijft dat het duo de Hakka Opera gebruikt als een metafoor voor het verhaal dat de twee in beeld brengen met deze tentoonstelling. De expo is vrijdag geopend en loopt tot en met 28 oktober.

Tjon Pian Gi en Klas spelen in op het kenmerkende aanpassingsvermogen van de Chinese Hakka-bevolking die gemigreerd is naar onder meer Suriname en hun boeiende verhalen in hun levendige en kleurrijke opera’s. “De Hakka Opera is een verhaal. Als curator zie ik mezelf als een verteller, die een verhaal van een opera maakt door deze expositie samen te stellen. De expo als geheel is de opera en de kunstenaars zijn de spelers”, legt Tjon Pian Gi uit over de titel van de tentoonstelling.

Klas heeft het voorrecht gehad om in China zelf enkele traditionele operavoorstellingen bij te wonen en herinnert zich goed hoe die hem boeiden. “Ondanks ik de taal niet versta, kon ik door de bewegingen, kostuums en expressieve mimiek van de artiesten het verhaal van de opera volgen”, vertelt hij.

Aanpassing

De Hakka Opera leeft nog steeds binnen de Hakka-cultuur, maar is door de jaren heen aangepast. Volgens Readytex Art Gallery kan deze daardoor heel verschillend zijn, afhankelijk van waar het plaatsvindt. “De expositie ‘Hakka Opera in Suriname’ presenteert een uniek verhaal dat een weerspiegeling is van Suriname, een land waarin zoveel verschillende culturen, inclusief de Hakka, zich hebben geadapteerd en met elkaar zijn verweven tot een fascinerend geheel.”

Los van kunstwerken van de verschillende leden van Readytex Art Gallery, is er in de tentoonstelling ruimte ingeruimd voor gastkunstenaar Els Tjong Joe Wai. Tjon Pian Gi en Klas hebben daarnaast Sri Irodikromo en Kurt Nahar gevraagd om kunstinstallaties te creëren die helpen om het verhaal van de Hakka Opera in Suriname vorm te geven. De expo is te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van de galerie.

Op 14 oktober, tijdens Museumn8, zal Readytex Art Gallery open zijn van half zeven tot en met half tien ’s avonds. Los van de kunst zullen er enkele speciale activiteiten worden ontplooid in verband met de herdenking van 170 jaar Chinese immigratie. Het thema van de Museumn8 is dit jaar ‘Hoe wij hier ook samenkwamen’.