Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Expertise van buiten, voor vooruitgang binnen

Expertise van buiten, voor vooruitgang binnen

Leden Nogosari maken kennis met voordeel pummers

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — Elke organisatie heeft wel eens professionele hulp nodig voor groei. Maar het inhuren van een consultant kost een hoop geld, dat startende ondernemers vaak niet kunnen ophoesten. Toch is het mogelijk om specialistische hulp te krijgen tegen slechts een ‘onkostenvergoeding’. Intussen zijn pummers ook in Suriname bekend.

De successen van deze groep consultants is niet uitgebleven, reden genoeg dus om andere ondernemers een riem onder het hart te steken. Woensdag organiseerde Nogosari in Clevia Park een presentatie over het samenwerken met pummers om haar leden kennis te laten maken met de Nederlandse stichting PUM, Programma Uitzending Managers. Deze gepensioneerde experts delen hun kennis met midden- en kleinbedrijven in ontwikkelingslanden.

“Het heeft die specialist nauwelijks een halve dag gekost om een scan te doen van het bedrijf. Wat bleek, er werd te veel ingekocht”

Ruim 45000 ondersteuningen

Sinds de oprichting van PUM in 1978 hebben bij haar aangesloten deskundigen meer dan 45.000 ondernemers gesteund. De coaching en of advisering kan online of op locatie. Elke PUM-expert heeft zijn deskundigheid bijvoorbeeld, toerisme en hospitality, value chain, aquacultuur, textiel, productie van koffie en thee en online digital marketing.

Om een beroep te kunnen doen op een expert moet het bedrijf van de aanvrager minstens twee jaar bestaan en tien of meer werknemers hebben. Voor kleinere bedrijven kunnen seminars verzorgd worden. “Onze community heeft verschillende takken. Eén daarvan is business empowerment. Als je lid bent van Nogosari zijn er doorgroeimogelijkheden”, vertelt Marciano Dasai, één van de oprichters.

Zelf heeft hij een architectenbureau, sportschool en doceert bouwkunde aan de universiteit. Bij maandelijkse bijeenkomsten (business empowerment) worden niet alleen problemen van zaken doen besproken, maar ook successen. En dit is precies de doelstelling van Nogosari: door kennis en expertise te delen samen te groeien. Daarnaast worden bedrijven gestimuleerd om door te groeien en verder mee te doen aan internationale expo’s. Hierdoor krijgen de deelnemers de mogelijkheid om te netwerken met anderen in hun sector.

Begin

Nogosari is in 2018 opgericht met vijf leden en telt er nu 35. “Onder de jongeren was behoefte om te netwerken en kennis met elkaar te delen.” Vooral startende ondernemers staan voor enorme uitdagingen. Niet alles kan je uit boeken halen”, vindt Dasai. Zo is het ondernemingsklimaat in de Westerse landen heel anders dan in Zuid-Amerika en de Caribische regio. De oprichters willen behalve zakenlieden ook professionals in hun vereniging, onder wie juristen, accountants, artsen en psychologen.

Een manier om leden te werven is ook middels de handelsbeurs, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden. Door de sterke koopkrachtvermindering is het de vraag hoe bedrijven hierop gaan reageren. “Sowieso is de koopkracht sterk achteruit gegaan, maar er zijn niet veel binnen onze groep die klagen. Integendeel kunnen de bedrijven die bij ons zijn aangesloten niet aan de vraag voldoen.” In Nogosari zitten vertegenwoordigers van de productiesector, voedingsmiddelenbranche, textiel, bouwen van kasten en bouwbedrijven aangesloten.

Efficiënte aanpak

Jim Rasam, oprichter en directeur van Clevia Park, vertelt dat hij in 2009 in aanraking kwam met de eerste pummer. Hij had een supply chain manager nodig. “Het heeft die specialist nauwelijks een halve dag gekost om een scan te doen van het bedrijf. Wat bleek, er werd te veel ingekocht. Van 1800 items zijn we terug gegaan naar 800”, noemt hij als voorbeeld voor het belang van efficiëntie in een bedrijf. 

Middels een management game, werd Rasam afgelost door zijn huidige opvolger. Volgens hem wordt er nog steeds succes geboekt met dit model. Bij het ontwerpen en bouwen van Clevia Park hebben diverse pummers hun specialistische hulp aangeboden. Rasam vertelt dat door interventies van deze Nederlandse experts hij Covid-19 en de financiële  crisis heeft weten te  overleven.

Koningskostuum

Ook Yourie Abas van Dua Concepts heeft positieve ervaringen met de Nederlandse professionals. “Ik maakte in 2017 kennis met een pummer. Dat was bij mijn vorige werkgever. De expert had slechts een dag nodig om de plek – productieruimte – waarvoor hij was gehaald door te lichten. Toen dacht ik: “dit is niet zomaar iemand””. Abas was onder de indruk van zijn precisie- en resultaatgericht werk voor het opzetten van systemen en de productie-unit.

Het bedrijf was een textielzaak. Hij heeft steevast de HR-afdeling erbij betrokken. “Ten slotte zijn het die mensen achter de machines en dat stond heel hoog in zijn vaandel en dat heb ik meegenomen bij het opzetten van mijn eigen onderneming.” De pummer zag de potentie van Abas en wat hij wilde gaan doen. Hij arrangeerde een stageplek voor de jonge ondernemer in Eindhoven. En niet zomaar eentje. Hij werd geplaatst in George Pisa en Zn Tailleurs B.V. “Er werd toen een ceremonieel kostuum gemaakt voor koning Willem-Alexander en ik heb geholpen om het te zomen”.