Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Eurocommissaris roept ook TikTok op tot actie tegen ’desinformatie’

Eurocommissaris roept ook TikTok op tot actie tegen ’desinformatie’

De Europese Commissie roept ook video-app TikTok op om werk te maken van het bestrijden van nepnieuws en “illegale content” in de nasleep van de Hamas-aanval op Israël. Eurocommissaris Thierry Breton, die eerder X en Facebook-eigenaar Meta een reprimande gaf, vreest vooral de schadelijke gevolgen voor kinderen die op TikTok gruwelijke beelden te zien krijgen.

“Na de terroristische aanvallen die Hamas heeft uitgevoerd op Israël, hebben we aanwijzingen dat TikTok gebruikt wordt voor de verspreiding van illegale beelden en desinformatie in de Europese Unie”, schrijft de voor digitale zaken verantwoordelijke Eurocommissaris.

“Geweldadige beelden”
Breton, die de brief aan TikTok-topman Shou Zi Chew op X publiceerde, zegt van “gekwalificeerde bronnen” meldingen te hebben gekregen over mogelijk illegale posts op het sociale medium. Daarover zou het bedrijf al gewaarschuwd zijn door autoriteiten. Hij maakt zicht vooral zorgen om “gewelddadige beelden van gijzelingen en andere heftige beelden” die jongeren te zien kunnen krijgen.

Digital Service Act
Tegelijkertijd wijst hij op de verplichtingen die grote onlineplatforms hebben om desinformatie tegen te gaan in het kader van een nieuwe Europese wet, de Digital Service Act. Omdat jongeren TikTok ook gebruiken als nieuwsbron, moet het bedrijf wat Breton betreft beter onderscheid aanbrengen tussen betrouwbare nieuwsbronnen en “terroristische propaganda.”

24 uur de tijd
TikTok krijgt 24 uur de tijd om te laten zien wat het bedrijf doet om de problemen aan te pakken, net zoals X en Meta eerder. “Ik herinner u eraan dat de Digital Services Act zeer precieze verplichtingen stelt over het modereren”, schrijft Breton.

Critici stellen dat de nieuwe wet helemaal niet zo helder is. Zo zou het vaag zijn wat overheden precies bedoelen met desinformatie.