Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Erdogan wint presidentsverkiezingen Turkije

Erdogan wint presidentsverkiezingen Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de Turkse kiescommissie bevestigd. Erdogan kreeg 52 procent van de stemmen, oppositieleider Kemal Kilicdaroglu kreeg bijna 48 procent van de stemmen.

Een paar uur eerder eiste de zittende president de verkiezingswinst al op. In een toespraak zei Erdogan dat de kiezers hem de verantwoordelijkheid gegeven hebben om Turkije nog eens vijf jaar te besturen. Hij is al twintig jaar aan de macht.

Kort na het openen van de stembussen stond Erdogan al op voorsprong in de onofficiële tellingen van Turkse media.

In een korte toespraak erkende de verslagen uitdager Kilicdaroglu zijn nederlaag niet expliciet. Hij noemde de verkiezingen “de oneerlijkste in jaren”. Volgens de oppositieleider laten deze verkiezingen zien dat mensen willen dat er een einde komt aan de autoritaire regering in Turkije. Hij vroeg zijn aanhangers om te blijven strijden voor democratie.

Aanhangers van Erdogan vieren feest op straat in Turkije. Duizenden fans hebben zich verzameld voor het presidentiële paleis in Ankara. De president kreeg al snel de eerste felicitaties binnen van regeringsleiders, onder meer van de Russische president Poetin. Later volgden ook felicitaties van onder meer de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz.

Tientallen miljoenen Turken gingen vandaag voor de tweede keer in twee weken naar de stembus. Volgens staatspersbureau Anadolu was de opkomst ruim 85 procent, vrijwel net zo hoog als twee weken geleden.

Aanvankelijk was de verwachting dat de oppositie voor het eerst in jaren een grote kans maakte om Erdogan te verslaan. Bij de laatste peilingen stond Kilicdaroglu flink voor. Maar Erdogan was na de eerste ronde al favoriet: hij kreeg toen 49,5 procent van de stemmen.

Ondanks de grote problemen in het land, zoals de torenhoge inflatie en de verwoestende aardbeving van een paar maanden geleden, weet Erdogan bij een groot deel van de bevolking zijn populariteit te behouden.