Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Er is transparantie, communicatie, informatie en bijstelling nodig’

‘Er is transparantie, communicatie, informatie en bijstelling nodig’

PARAMARIBO — Dat er een nieuwe vergaderzaal komt voor De Nationale Assemblee heeft veel van een prestigeslag. Dat Suriname de kans loopt dat de historische binnenstad van Paramaribo als werelderfgoedsite wordt verwijderd, lijkt naar de achtergrond te worden geschoven. Alles wordt eraan gedaan om binnen twaalf maanden het vergadercomplex in gebruik te nemen. “Wij houden ons aan de afspraken, maar er moet ook een stuk vrijheid zijn. Ik heb de documenten bestudeerd en er is niets mis met het ontwerp”, zei minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken op 4 oktober. Intussen ligt er een brief waarin World Heritage Centre om duidelijkheid vraagt over onder meer het ontwerp.

Volgens de Communicatiedienst Suriname zei president Chandrikapersad Santokhi donderdag bij het formele startsein voor de werkzaamheden als reactie op de kritieken rond de bouw van het vergadercomplex “dat er transparantie, communicatie, informatie en bijstelling nodig is”. De regering gaat volgens het staatshoofd daar niet aan voorbij en is altijd beschikbaar om die verantwoording af te leggen. Volgens DNA-voorzitter Marinus Bee is de zaak goed geanalyseerd. Hij meent dat door samen te praten zaken goed gestroomlijnd kunnen worden en als motivatie kunnen dienen om het project succesvol af te ronden.

‘Herstel democratie’

Het is, aldus Santokhi, ook van belang dat de samenleving volledig op de hoogte wordt gehouden, onder meer dat alle gelden verantwoord zijn. Hij riep op tot inspanning “opdat de democratie blijft voortleven, alsook dat de gebouwen goed worden onderhouden”. Nurmohamed noemde het initiatief “een volledig herstel van de democratie”, terwijl Santokhi stelde dat de democratie uit haar as is herrezen.

De president stond stil bij de besluitvorming om het gebouw weer neer te zetten. Die heeft volgens hem plaatsgevonden in een spanningsveld. “Echter, dit is de kracht van democratie, waarbij de numerieke meerderheid niet alleen beslist, maar alle gevoelens, gedachten en meningen daarbij in acht neemt”, zei het staatshoofd. Aangezien het om het huis van democratie gaat, zullen, aldus Santokhi, ook alle randvoorwaarden aanwezig moeten zijn om de democratie goed te laten functioneren.

Het startsein van het project ‘Gebruiksgereed opleveren van het vergadercomplex van DNA’ ging donderdag gepaard met de onthulling van het naambord van de vergaderruimte, een presentatie door architect Derrick Emanuels van De Architecten Studio. Het streven is erop gericht ten minste één jaarrede en een begrotingsbehandeling van de regering-Santokhi/Brunswijk in de nieuwe vergaderzaal te houden.