Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Eis Hoefdraad om tweede in staat van beschuldiging stellen af te wijzen verworpen

Eis Hoefdraad om tweede in staat van beschuldiging stellen af te wijzen verworpen

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — De kantonrechter heeft dinsdagmorgen in een spoedbodemprocedure in kort geding beslist dat de eis van ex-minister Gilmore Hoefdraad, om zijn tweede in staat van beschuldiging door het parlement af te wijzen, wordt verworpen. Advocaat van Hoefdraad Murwin Dubois zegt aan dWT, dat Hoefdraad hiertegen zeker in hoger beroep gaat.  

De ex-minister van Financiën die voortvluchtig is, eiste van de kantonrechter dat de staat Suriname, het parlement en de procureur-generaal opdraagt, het eerste besluit van de volksvertegenwoordiging onder leiding van Jennifer Geerlings-Simons, waarin hij niet in staat van beschuldiging werd gesteld te respecteren en na te leven.

Het tweede besluit van het parlement onder leiding van voorzitter Marinus Bee moest volgens hem worden verworpen. Ook vroeg Hoefdraad de rechter de PG te verbieden enige opsporing – en vervolgingshandeling te plegen tegen hem.

Niets verloren

Met de afwijzing van de eis van Hoefdraad door de kantonrechter is er volgens Dubois niets verloren. Behalve dat tegen deze verwerping hoger beroep zal worden aangetekend, zal de ex-minister zijn in staat van beschuldiging blijven aanvechten.

Hiervoor lopen er nog andere rechtszaken. Het Hof van Justitie wacht op de uitspraken van deze zaken, voordat verder wordt gegaan met een andere hoger beroepzaak van Hoefdraad, waarin hij zijn veroordeling, in eerste aanleg, aanvecht. Dit doen alle verdachten die zijn veroordeeld in de spraakmakende rechtszaak van de Centrale Bank van Suriname.