Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Eerste zwangerschapsecho moet binnen twaalf weken’

‘Eerste zwangerschapsecho moet binnen twaalf weken’

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “De eerste trimester echoscopie, dat is de echo tussen acht en twaalf weken, is belangrijk voor alle zwangerschappen. Het is van belang voor de risico inschatting. Want sommige tweelingen die één placenta moeten delen hebben vaak een groter risco dan een tweeling met afgescheiden placenta.

Die moet vaker – elke twee weken – gecontroleerd worden vanwege de mogelijke complicaties.”  Dit stelt Sheran Henar (36) , die op 16 juni haar specialisatie tot gynaecoloog in Suriname heeft afgerond. Ze hield haar afstudeerpresentatie getiteld ‘Het belang van echoscopie bij tweelingzwangerschappen’ in Utopia Heritage.

“In Suriname komen vrouwen door verschillende omstandigheden zoals vervallen verzekeringskaart laat in de zwangerschap bij ons gynaecologen terecht, waardoor ze geen eerste echo hebben

“In Suriname komen vrouwen door verschillende omstandigheden zoals vervallen verzekeringskaart laat in de zwangerschap bij ons gynaecologen terecht, waardoor ze geen eerste echo hebben. Helaas horen wij ook nog wel eens dat huisartsen de zwangeren niet voor de eerste echo verwezen hebben,” zegt Henar.

Zestien gynaecologen

Ze gaat pas in augustus werken, omdat ze eerst  nog enkele traingen zal volgen om te werken met de geavanceerde echoscopie. Ze beschrijft de studie als een ‘roeping’, omdat ze altijd ervan heeft gehouden om met mensen om te gaan. Haar diploma werd uitgereikt door Wilco Zijlmans, kinderarts in het Diakonessenhuis. Met Henar telt de ‘Vakgroep van gynaecologen in Suriname’ zestien leden.

“Met een bevallingsfrequentie van tien duizend per jaar is dit weinig. We hebben niet veel gespecialiseerde gynaecologen. De meeste van ons zijn all-round gynaecologen, maar dat betekent wel dat wij op alle vlakken kunnen helpen. Waarop ik me verdiept hebt is de geavanceerde echoscopie in de zwangerschap,” stelt Henar. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen geavanceerde echoscopie apparaat, maar Henar stelt dat als zij zich als zelfstandige wil vestigen ze zelf deze apparatuur zal moeten kopen.  

Opgelucht

Henar zegt opgelucht te zijn met het afronden van de studie. Het heeft haar zestien jaar inspanning gekost. “Het is een studie van twaalf jaar. Je doet eerst zes jaar een basisstudie en dan ben je basisarts en  daarna specialiseer jij je zes jaar als gynaecoloog. Maar twaalf jaar lukt nooit.

“Ik heb er uiteindelijk zestien jaar over gedaan, want je hebt altijd wat drempels gedurende je studie periode

Ik heb er uiteindelijk zestien jaar over gedaan, want je hebt altijd wat drempels gedurende je studieperiode. Ik heb bijvoorbeeld een dochter gehad. Maar uiteindelijk ben ik er en het voelt geweldig aan!”

Ze geeft aan dat het een lange zware weg is als je interesse hebt om arts te worden. “Het gaat niet altijd even soepel. Voor niemand is dat het geval. Dus als je denkt nu al interesse te hebben om medisch specialist te worden ga ervoor. En als je uiteindelijk op dit punt bent dat je het certificaat krijgt en gewaardeerd wordt is het alles waard.”

Studie verloop

In 2005 begon zij aan de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar zij in 2012 haar bul ontving. In 2013 remigreerde ze naar Suriname en twee jaar later begon ze met de specialisatie in het Diakonessenhuis, met Lily Olmtak als opleider.

Van 2019 tot en met 2022 heeft ze het buitenlands deel van de opleiding in Utrecht  Diakonessenhuis  en het Universitair Medisch Centrum Utrecht en in het Leids Universitair Medisch Centrum doorlopen. Ze heeft zich in Nederland veel beziggehouden met geavanceerde echoscopie in de zwangerschap. In Leiden heeft ze zich verdiept in het opsporen van complicaties bij tweelingzwangerschappen met behulp van echo technieken.